Защо колите не се движат с ябълков сок?

Сигурно сте попадали на вицове за родители, които изпитват ненавист към въпроса „Защо?“, задаван от децата безброй пъти. Ако общувате с малчугани, едва ли са ви спестили необходимостта да давате отговори на питания като:

Защо водата в океана е солена?

Защо имаме две очи?

Защо звездите не падат от небето?

Задаването на въпроси е изключително важно. Благодарение на него са направени някои от най-великите открития и са се появили някои от най-чудесните изобретения, които ни служат днес. И вместо да се притесняваме, че не знаем отговорите на някои от тези въпроси, задавани често от децата, нека опитаме заедно с тях да намерим отговор!

Полезен помощник е енциклопедията „Защо колите не се движат с ябълков сок?“ (изд. „Прозорец“). В нея са поместени истински научни отговори на истински детски въпроси.

Авторката Кира Върмонд успява да опише детските въпроси, зададени от посетителите на Научния център на Онтарио (Канада) и да предаде отговорите на учените, работещи в центъра.

Книгата е разделена на 5 части, посветени на Земята, животните, човешкото тяло, звездите и планетите, както и на големите идеи за миналото, настоящето и бъдещето.

Общо 50 отговора, в които научно достоверната информация е поднесена по разбираем за децата над 7-8 години начин. Освен отговорите на конкретно формулирани въпроси, учените дават и допълнителни обяснения за контекста, за да могат децата да осмислят най-пълноценно отговора.

„Кое е най-умното животно на Земята?

Зависи какво разбирате под „умно“. Съществуват различни типове интелигентност. Например…“

Изданието е с твърди корици и модернистични илюстрации, дело на Сухару Огава. Те подпомагат децата да схванат част от обясненията (например за изместването на водата и за изтласкващата сила) или просто да се смеят с глас.

Преводът е поверен на Ирина Манушева, а едно от най-ценните предимства на изданието е, че приканва децата да бъдат активни и да задават своите въпроси!

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg , Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.

Още отговори на детски въпроси

Търсенето на отговори може да бъде изтощително за възрастния, а понякога дори на децата не им хрумва да зададат въпроси по удивителни теми.

  • Как виждат пчелите всъщност?
  • Защо дланите ни не хващат тен?
  • Как работи това или как да направим онова?

Точни отговори предлага образователният телевизионен канал Da Vinci в своите предавания „Знаете ли, че…?“ и „Знаеш ли как“.

Знаеш ли как?

„Знаеш ли как“ изследва света чрез науката, отделяйки фактите от измислицата. Като представя най-новото в технологиите и научните изследвания, предаването навлиза зад кулисите, за да покаже невероятни и забавни факти за нас и нещата, които ни заобикалят.

От предаването можете да научите:

  • как технологията промени всеки аспект от почивните ни дни
  • че във Франция има удивителна геология и растителност, която е била дом на огромни динозаври!
  • как благодарение на технологията предстоят още повече промени в живота ни
  • че има много схващания за разликите между мъжете и жените, но научните експерименти невинаги потвърждават стереотипите.
Знаете ли, че…?

В „Знаете ли, че…?“ водещата Мади използва технологиите, за да открие отговорите на някои от най-любопитните въпроси.

Тя научава как се правят небостъргачи и ни показва как бетонни колони са заровени дълбоко в земята, за да направят сградите здрави и стабилни. Открива как работи висящият мост и открива как се прави подовата настилка на детската площадка. Посещава убежище за птици, за да види как птиците летят. Научава за жизнения цикъл на растенията и открива как компостът се прави от отпадъци.

Повечето епизоди ще откриете и в приложението Da Vinci Kids app, а най-хубавото е, че са дублирани на български език!