Защо бебетата се нуждаят от книги или за ползите от ранното четене

Редица световни изследвания твърдят, че ако четете на бебето на глас ежедневно още от раждането, ще го превърнете в активен читател в бъдеще. Как четенето на книги се намесва активно в развитието на най-малките, обобщават от сайта на Scholastic.

Ако се чудите как точно бебетата са в състояние да извлекат полза от книгите, отговорът е съвсем прост: те обичат да наблюдават! Всеки път, в който четете на мъничето си, вие затвърждавате основните читателски действия като отгръщането на страниците и следването на текста от ляво надясно. Не пропускайте да показвате на бебето си картинките и му обяснявайте какво точно вижда на тях. Докато расте, малкият човек ще ви имитира, отгръщайки страниците на своите книги и посочвайки нарисуваното на шарените картинки. Бебетата също така обичат да ги държат и да им говорят, а прочетените от мама книжки предоставят прекрасната възможност мъничето да се запознае с конструкциите на речта и образуването на звуците.

Макар четенето на най-малките да звучи много приятно и лесно изпълнимо, много родители се колебаят дали децата им се наслаждават на прекараното време в компанията на книгите. Истината е, че чрез четенето вие получавате прекрасна възможност да отдадете вниманието си изцяло на бебето, а звукът на гласа ви и топлината на тялото ви ще накарат вашето отроче да асоциира книгите с приятно занимание. По-късно тъкмо тези спомени би трябвало да превърнат малкия слушател в активен читател.

Естествено се появява и въпросът какви книги да изберем, за да успеем в най-голяма степен да извлечем полза от четенето с най-малките. Както е известно, новородените на възраст от 0 до 3 месеца могат да фокусират предмети на педя разстояние. За тях подбирайте книги с ярки, контрастни изображения. Черно-белите илюстрации и шарките като точки, карета и райета са прекрасен източник на забавление за най-мъничките бебета. По-големите слушатели на възраст над 3 месеца се нуждаят от книги, които да стимулират и моториката им. За тях изберете книги с повдигащи се прозорчета и меки текстилни книги с шумкащи страници за гарантирано удоволствие.

Не забравяйте, че повечето бебета не притежават възможност за концентрация повече от няколко минути, така че дългите текстове на книгите с картинки няма да задържат вниманието им задълго. В такъв случай подбирайте четива в мерена реч, допълнени от шарени, весели илюстрации, които да споделяте със своето бебе.

В заключение можем да кажем, че макар бебетата да не се раждат любители на книгите, те са родени ученици. И ако вие целенасочено ги срещате с книгите ден след ден, малките слушатели ще свикнат с допира на хартията до пръстите си (или до устата си), със звука на гласа ви и с красотата на илюстрациите – задължителни елементи за насладата от прочита на хубава книга.

Превод и адаптация: Вал Стоева

Снимка на корицата: Freepik