Защо трябва да се грижим за природата?

Научнопопулярните книги за деца са чудесен начин детето Ви да опознае света и да се научи да чете с разбиране. Те целят да запознаят децата със заобикалящия ги свят и да им дадат базови научни понятия. В тях няма да срещнете добри и лоши герои, различни гледни точки и вълнуващи сюжети. Там са представени фактите: дърветата дават въздух, пчелите са безкрайно важни за растителния свят, човекът е животно, Земята е наш общ дом.

Когато четат подобни книги, децата ще се научат да виждат връзката между живите същества, ще започнат да осъзнават как едните не могат без другите. Но най-ясно подобна връзка се вижда навън, където мирише на мащерка, където нощем можеш да гледаш звездите, където можеш да ядеш череши от дърветата.

Дали обаче детските енциклопедии, които четем днес, ще можем да четем утре?

„Къщата ни гори. Буквално. Амазонската тропична гора – белите дробове, които произвеждат 20% от кислорода на планетата – горят.“, пише френският президент Макрон в своя Twitter профил.

И не само тя. Нечувана суша и горещина е обзела част от света. Изчезват ледници на стотици години. Умират коралови рифове. От небето, заедно със снежинките, се сипе микропластмаса. Китове умират, защото в стомасите им има найлонови торбички. Това са факти.

Светът се променя с ужасяваща скорост. Наша е вината за всичко това, колективна и обща. Безотговорното използване на природните ресурси води до задъхването на планетата. Повечето от нас нямат мнение за климатичните промени, то не влиза в кръга на интересите ни, но за съжаление ще трябва да намерим начин да обясним на децата си защо в детските енциклопедии пише полуистини.

„Защо трябва да се грижа за природата“ (изд. „ФЮТ“) не е типична научнопопулярна книга, а издание, което задава въпроси и предлага решения. Това е четиво, което по достъпен и понятен начин обяснява и на децата, и на техните родители, защо всъщност трябва да обърнем внимание на всичко случващо се наоколо.

Книгата започва с ясно въвеждане в самата проблематика на климатичните промени, после следват глави, които в детайли разглеждат проблемите. Поставените въпроси покриват теми като:

  • кризата с изкопаемите горива
  • парниковия ефект
  • пестенето на енергия и „зелените алтернативи“
  • замърсяването на въздуха
  • боклука
  • водата
  • химикалите
  • храната на хората
  • живота на останалите живи същества на Земята

Всеки един от проблемите е представен кратко и ясно, посочена е неговата важност за човечеството и има предложени достъпни решения. Това, мисля, е най-хубавото в тази книга – тя не само разказва какво е лошото, а показва и как може да го променим към добро.

Изданието показва на децата как да пестят енергията или защо да пътуват с влак. Задава въпроса дали е необходимо да купуваме всичко, което ни хареса? Дава идеи как можем да спестим вода и обяснява, защо това е полезно. Учи на основни принципи при пазаруването и обяснява защо не трябва да опаковаме всичко в торбички.

Книгата дава базови познания за екологията, планетата и взаимоотношенията между всички нейни обитатели. Езикът е умерено научен и достъпен, няма излишно опростяване или твърде много терминология. Илюстрациите са точно толкова и точно каквито трябва да бъдат, за да бъде книгата красива и подходяща за деца.

„Защо трябва да се грижа за природата“ (изд. „ФЮТ“) е четиво, различно от учебник или енциклопедия. То представя реалността. Онова, което децата ни чуват по новините или виждат в интернет всеки ден. Това, което срещат всеки ден на улицата, в планината, по плажовете. Отговаря на въпроса защо наоколо е мръсно. Книга, която показва какво ни носи човешкият прогрес и на каква цена.

Всички ние използваме думите „Пази природата!“ като мантра, но не обясняваме какво ни кара да ги казваме. Нашите действия водят до последствия и бъдещите поколения трябва да го знаят.

В училище са засегнати темите за живата и неживата природа, за технологичния прогрес, за напредъка на медицината, за воденето на войни, за човешкото робство и различните видове политически системи, но никъде не се опитваме да съотнесем миналото към настоящето.

Затова тази книжка е важна. Не само за децата ни, но и за нас. Някак удобно не виждаме какво се случва, не искаме да говорим и да го обсъждаме, но отговорността за единствения ни дом е наша. Да възпитаме подходящо отношение към света е наша задача.

Прочетете тази малка книжка и излезте сред природата. Огледайте се и вижте какво има около нас. Не е важно какъв вид е дървото, не е важно каква почва има в българските гори, не е важно колко защитени вида има в резерватите.

Важно е да осъзнаем, че планетата е единственото място, на което можем да живеем.