Започна 39-ият Панаир на книгата в Гьотеборг

На 28-и септември в Швеция започва Bokmässan 2023, Гьотеборгският панаир на книгата. Най-мащабното литературно събитие за скандинавските страни среща книголюбци, автори, агенти и издатели със специална програма и с изложение с респектиращ обем. Със своите 117 говорителя от 37 държави и очакваните близо 82 000 посетителя Панаирът затвърждава международната си роля на книжния пазар. Потопете се в празничните вълнения с разказа на кореспондента ни в Гьотеборг Яна Якова.

„По време на II световна война притиснали Чърчил да намали бюджета за култура. „- Тогава за какво се борим?“ – отговорил британския премиер.“ – цитират популярен анекдот в обръщението си към публиката Фрида Едман, директор, и Оскар Екщром, програмен мениджър на Панаира.

 

С посланието, че не бива да противопоставяме културата на социалните нужди, тазгодишното издание напомня, че

инфлацията, близките военни действия и пост-пандемична Европа не са причина за бюджетен компромис в сектора.

Започнал като среща на библиотекари през 1985г., днес Панаирът е сцена за горещи теми и тенденции от света на книгите по цял свят. Щандове, семинари и панели дават трибуна за изява на над 100 говорителя, а очакваните посетители са 82 000 (60% публика и 40% с професионална насоченост).

Тази година водеща тема е Еврейската култура от Библията до днес. Темата е разгледана в 36 семинара, програма за сцена, еврейска кухня, филми, музика, изложители и автори, а почетен гост е Организацията за еврейска култура в Швеция.

Други две теми, обект на тазгодишното изложение, са „Градът“ и градската среда като литературна сцена, убежище, място за живот и архитектурни проекти, както и „Звукът“ – литературата, която познаваме благодарение на подкастите и авторите на аудиокниги.

За втора поредна година петъчната вечер е запазена за „Нощен панаир на книгата“, по време на който 5 бара и 4 сцени ще предлагат музика и напитки, дискусия на тримата най-популярни шведски критици с директен анализ на актуални книги, стенд-ъп комедии и танци.

 

Важно е да се отбележи, че, макар събитието да е популярно в скандинавските страни, организаторите използват всички средства за реклама, за да го популяризират, а седмица преди него библиотеки и книжарници предлагат безплатно програмата (във вестникарски формат), подробно подредена по дни, теми и автори, с карта на разположението на щандовете и сцените за срещи и семинари. В изданието има статии, интервюта и реклами на събитията, така поднесени, че всеки да открие по нещо за себе си и причина да посети Панаира.

Признание получават и материалите, благодарение на които книгите са това, което са: печатът, шрифтът, хартията и др.

Те напомнят дискретно за себе си по щандовете и върху рекламните материали. Arctic paper, водещият спонсор на събитието, принтира върху каталози, карти, вестници и дори върху билетите и журналистическите карти какъв тип хартия е използвана за тях. Така например основният панаирен каталог е с корица Munken Lynx 240 g/m, а книжното тяло е с Munken Linx Rough 100 g/m.

Освен към творците и посетителите в цялост, организаторите на Панаира проявяват изключителна загриженост към най-малките гости на мероприятията. Очаквайте подробности за детската програма в следващия (фото)разказ на Яна Якова!