За вас е песента ми…Една изповед на Барак Обама

Американците са доста странни като цяло – самонадъхват се колко са добри, велики и успели. Това им качество може да бъде доста дразнещо, но пък, от друга страна, не е ли по-добре да се чувстваш уверен в себе си и да се гордееш със страната си, отколкото да си вечно недоволен, потиснат и мрачен?

Американските възгледи открих и в книгата на Барак Обама – „За вас е песента ми: Писмо до моите дъщери“ (изд. „Дамян Яков“). С простички, но топли думи, американският президент възхвалява някои от най-бележитите личности, превърнали американската нация в световна сила. Световна сила заради непоколебимостта, решителността и полета на въображението си. А най-хубавото от всичко е, че тези качества са заложени у всеки от нас.

Сравнявайки дъщерите си, както и всяко отделно дете, с Ейбрахам Линкълн, Вашингтон, Джорджия О`Кийф, Нийл Армстронг, Сесар Чавес и още осем бележити граждани на САЩ, в книгата си Обама продължава традицията на американците да възхваляват всичко, което имат и да изграждат личности, готови да следват (понякога доста сляпо) американския идеал.

Намирате ли нещо лошо в това? Аз не! Защото бих предпочела да си спомним за всички знаменити български личности, вложили живота, ума и способностите си, за да запазят малката ни държава в продължение на 1300 години, вместо да потъпкваме с негативизъм онова, което имаме и сме постигнали. И ако книгата на Барак Обама ви се струва американска глупост – помислете пак, прочетете я няколко пъти и се опитайте да откриете у собственото си дете творчеството, въображението и смелостта, които ние често захвърляме на тавана…

Pray

П.С. Не пропускайте да отдадете дължимото на чудесното оформление на книгата, както и на страхотните илюстрации на Лорън Лонг.

Автор: Вал Стоева