Произходът на мартеницата и други български исторически приказки и легенди

Докато се подготвяше за хубавия празник, екипът ни единодушно реши, че една от най-подходящите книги, с които да отбележим Баба Марта е „Български исторически приказки и легенди“ (изд. Софтпрес) на Любомир Николов. Книгата включва 3 истории като втората от тях, „Легенда за снопа и мартеницата“, освен добре познатата сцена, в която Кубрат събира синовете си и със сноп пръчки им показва силата на единството, разказва и за произхода на мартеницата. По същество легендата за мартеницата също е разказ за съединението – прабългари и славяни се сплитат в нов народ като белия и червения пискюли в ръцете на славянските старейшини и хан Аспарух.

„Легенда за Черноморското злато“ ни отвежда първо до експедицията на археолозите Робърт Балард и проф. Петко Димитров през 2001 г., която доказва, че някога Черно море е било сладководно езеро с много по-ниско ниво, а по бреговете му е съществувала една от най-старите европейски цивилизации. След това ни връща 7000 години назад при племето кимбери, което живеело на брега на въпросното езеро. Как се е стигнало до образуването на познатото ни море и дали някой от племето е успял да се спаси, ще разберете, ако последвате любознателния и упорит пастир Ном.

„Легенда за покорителя на Константинопол“ разказва за срещата в Плиска между хан Тервел и император Юстиниан Втори и е въздействаща история за важността на дадената мъжка дума, честта и достойнството.

Любомир Николов е чудесен разказвач, който умело прави връзка между археологически находки от наши дни (или не много далечното минало) и достигнали до нас познати и не толкова познати приказки и легенди. Този негов подход, както и универсалната притегателна сила на приказките и легендите за малките читатели, дават отлична възможност на възрастните да привлекат вниманието на децата към „Български исторически приказки и легенди“ и четенето за удоволствие. Книгата може да бъде и добър помощник на учителите в начален етап на образование, които искат да излязат от до болка познатите текстове, включени в учебниците.

Увлекателните думи на Любомир Николов са илюстрирани от Фиделия Косева, а корицата на книгата е дело на Радослав Донев.

Не ни остава нищо друго освен да ви пожелаем да сте здрави, румени и засмени, а след като закичите близки и познати с мартеници, не се колебайте да се потънете в българските исторически приказки и легенди.

Автор: Лора Филипова