За Коледа си пожелавам…динозавър!

Някои комбинации са просто обречени на провал. Като торта с горчица, райета с карета, малки деца с подредена къща. Но има и такива, които звучат налудничаво и същевременно някак ни харесват. Например Коледа с динозавър. Коледен динозавър. Накратко – „Коледозавър“!

Това съвсем не е шега, а името на най-новото зимно и празнично предложение на изд. „Ибис“, излязло изпод перото на Том Флетчър и илюстрирано от Шейн Деврис. В „Коледозавър“ ще намерите всичко, което е нужно за една книга, посветена на Коледа. Тя е забавна, трогателна, смразяваща, стопляща, фантасмагорична, но и с послание.

Уилям Тръндъл едновременно е голям късметлия и много злочест. Той губи майка си в катастрофа, която оставя него самия прикован в инвалидна количка. Но има най-любящия баща на света, способен да превърне разнебитената им къща в приказно, топло и уютно място. Уилям има и много приятели, които го харесват такъв, какъвто е. Обожава динозаври и всяка година си поръчва един от Дядо Коледа. Изобщо, животът на Уилям тече спокойно и сравнително щастливо, докато един ден в училище не идва нова ученичка. Бренда Пейн е главозамайващо красива и привидно добра със съвършената си коса и пленителна усмивка. Когато обаче Уилям без да иска минава през крака й с колелото на инвалидната количка, тя показва зъбите си. От този ден нататък Бренда посвещава дните си в тормоз и подигравки, насочени безпогрешно към разкаяната си цел – Уилям.

По същото време далеч-далеч в недрата на Северния полюс елфите на Дядо Коледа намират яйце. Голямо, красиво, замръзнало яйце. След дълго мътене от него се излюпва…динозавър, който получава името Коледозавър. Той пък си мечтае да полети с шейната на Дядо Коледа и да срещне друго себеподобно същество. Коледозавърът успява да забърка грандиозна каша, като тайно се качва в шейната навръх Бъдни вечер.

И в съвсем същото време един Ловец стои притихнал в очакване върху покрива на семейство Тръндъл. Мъжът е напът да завоюва най-специалния трофей и да закачи на стената си главите на вълшебните летящи елени. Ловецът обаче дори не подозира, че скоро ще срещне още по-рядко животно, невиждано от никого досега.

Пътищата на всички герои се заплитат по вълнуващ и непредсказуем начин и се оказва, че не всички са такива, каквито изглеждат. Бренда Пейн таи в себе си голяма тайна и много болка. Дядо Коледа може да бъде както благ, така и хаплив. Коледозавърът може да бъде верен приятел, но и кръвожаден хищник.

Трябва да призная, че вмъкването на хумор, свързан с тоалетни дейности (вярно, доста дозирано), ми се струва неуместно. Също така, някои персонажи и случки в книгата оставят усещане за лека недостоверност. Но пък главните герои са наистина чудесни и толкова пълнокръвни, че не оставят децата безразлични. А и каква би била Коледа, ако не изберем да повярваме в невъзможното?

– Деца? – възкликна Уилям. – Децата не са магически. Аз съм дете и изобщо не съм магически!

Всички елфи се разкикотиха, а Дядо Коледа се усмихна многозначително.

– О, напротив! Ти наистина, наистина си. Просто не го знаеш! Във въображението си можеш да създаваш невъзможни светове, които не съществуват в действителност. Това е магия.

Доказателство за успеха на „Коледозавър“ в покоряването на читателските сърца е и поставянето му на сцена през 2017 г. Сега, когато зададете въпроса „Какво искаш за Коледа?“ и детето ви отговори „Динозавър!“, знаете точно какво да изберете.

Книгата е отличен избор за самостоятелни читатели между 8 и 10 години. Но по-малките деца (6-7 години) също ще я оценят подобаващо, ако я прочетете заедно.