Юлка и Радостина Николова четоха по време на книжния пикник в Sofia Ring Mall

Снимка: Нина Дерменджиева

Кратки откъси от книги, номинирани в категория „Откриватели“ (6-8г.) на наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ 2017, четоха известните детски писатели Юлия Спиридонова-Юлка и Радостина Николова по време на книжния пикник в Sofia Ring Mall на 12 март. В четенето се включиха и Албена Раленкова, редактор в издателство „Фют“, и преводачката Илияна Бенова-Бени.

Присъстващите деца се запознаха с хапещото куче Вили от книгата „Тигърчето Спас“ (изд. Жанет 45) на Рада Москова, жабата Нади от сборника с „Нови вълшебни приказки“ (изд. Софтпрес) на Любомир Николов, котето Зейтин от „Къде ми е петнистото мишле?“(изд. Емас) на турския илюстратор Феридун Орал и очарователното слонче Елиът от „Малкият Елиът и голямото семейство“ (изд. Прозорец). Чрез магията на думите на пикника долетяха и приказни същества като „Ягодовата фея Ягодка“ (изд. Ентисуаст) и разкрихме някои от тайните на феите с помощта на откъс от „Феите. Открийте тайните на вълшебното кралство“ (ИК Инфодар).

Снимка: Нина Дерменджиева
Албена Раленкова прикова вниманието на малките слушатели с историята за принцеса Прилипат и царицата на мишките Ратилда от Хофмановата приказка „Лешникотрошачката“ (изд. Софтпрес) в преразказ на Гордана Милетич и с илюстрациите на Ана Григориев. От „Лиза и къпиновата принцеса“ (изд. Фют) децата научиха също, че всеки има свое тайно име, което не бива да издава, а чрез забавната книжка „Вук и Нада. Твърдоглавите приятели“ (изд. Кибеа) се увериха, че родителите могат да бъдат не по-малко непослушни и неразумни от самите тях.
Децата бяха предизвикани да нарисуват своя собствена книжка, докато слушат четците, а след края на всеки прочетен откъс имаха възможност да разгледат книгите. В края на пикника в ролята на четец влезе и Александър Кръстев, създател на сайта „Аз чета“, който прочете откъс от „Джак и Ема на село“ (изд. Дъбови листа).
Снимка: Нина Дерменджиева

Срещите с номинираните книги продължават и тази седмица с още 2 книжни пикника на 18.03. (събота) и 19.03. (неделя) от 16 до 18 часа. Очакваме ви отново в Sofia Ring Mall, на сцената (пред H&М), за да чуете как писатели, илюстратори, преводачи и редактори четат от съвременни детски книги и да се забавлявате.