Йоко: Кой е той и защо забърква бъркотия в училище

Йоко е пухкав странен индивид, пристигащ от Хималаите, макар и не по собствено желание. Всичко започва на летището, когато рунтавото същество се отскубва от своя мъчител – ловецът на редки животни Тор ван Снейдер – и преобръща всичко нагоре с краката. Представен като староанглийска овчарка, белият пухчо напуска територията на летището и се сблъсква с Пиа. А тя си умира да гледа куче!

Разбира се, момиченцето няма идея в какво се забърква, приютявайки бялото същество в мазето на къщата. Храната изчезва светкавично, а странният рошльо се крие във фризера и издава звуците „Йок“, откъдето се появява и името му – Йоко. Пиа и приятелят й Лукас се заемат да разберат що за същество е малкият им приятел и без да искат попадат на гореща следа – Тор ван Снейдер се занимава с доста съмнителни сделки. Йоко пък трябва да му донесе баснословна печалба! Тъкмо затова ловецът ще се опита да си върне пухкавия екземпляр по всякакъв нечестен начин!

В първата книга от поредицата „Йоко“ (изд. ФЮТ) авторът Книстер, познат на малките читатели покрай поредицата за Лили чудото, разкрива произхода на Йоко и тъжната му участ. Дали Пиа и Лукас ще успеят да го разведрят и да го опазят от хищните лапи на ловеца, ще разберете от книгата „Кой е този Йоко?“. А ето какво ни разказа Демира за втората част – „Бъркотия в училище“:

Колко е хубаво да се случват необикновени неща в живота ни! Вълнуващо, приключенско, интересно…  Колко е хубаво да имаме истински приятели, с които заедно да правим дните си! Тези мисли ме връхлетяха, докато четях книгата на Книстер „Йоко – бъркотия в училище“ (изд. ФЮТ).

Кой е Йоко, ще попитате вие? Йоко не е нито куче, нито маймуна – има рошава бяла муцуна. Обожава студа като бяло мече, фризерът е неговото легълце. Той е необикновен и се забърква в необикновени бели, а хората около него са лоши и добри. Лоши като злодеят Тор ван Снейдер, който иска да се добере до Йоко и да забогатее от него, като го заложи в някой увеселителен парк. Добри като Пиа и Лукас, които го пазят и обичат. Двамата са неразделни приятели и крият мъничкото същество с рошава козина в къщата на Пиа.

Но един ден Йоко просто изчезва… Каква бъркотия! В същото време злодеят е пуснал обява с голяма награда за онзи, който го открие… Къде е Йоко? Всички се питат и неуморно скитат, за да го открият. А той – в училището на Пиа забърква такава олелия!!! Намира го домакинът Шлимерлинг, но някой ден ще съжали за това, защото Йоко потрошава хубавата му къща и кола. В книгата има още един герой – репортерът журналист Харалд Мазур, който си мисли, че е попаднал на голяма следа и прави екшън филм в своята глава. А накрая – кой намира Йоко и къде, оставям всеки читател сам да разбере…

Но ако в моето училище някой ден има пожарна тревога, винаги ще имам едно на ум, че някой като Йоко е дошъл при нас и се забавлява в захлас!

Йоко дори е герой във филм. Тук можете да го видите, макар и да не е на български език:

Автори: Демира Недева, Вал Стоева