Ял съм! Ям! И ще ям! – Книга за вкусната и пъргава храна на котарака Помпон

Помпон стана семеен любимец още от първата книжка „Дневникът на котарака Помпон“, която се появи на българския пазар благодарение на автора и илюстратор чичо Коля Воронцов и издателство „Миранда“. В крайна сметка, кой може да устои на оранжев котарак–чревоугодник с хармонично оформено тумбаче, червени кецове марка Пумяу и червен помпон за разкош? Да не забравяме и отличителното черно петно на дясното око, което според чичо Коля му е родилно по наследство от неговия прадядо– пират.
Smile
Втората книжка от поредицата, „Книга за вкусната и пъргава храна на котарака Помпон“, продължава традицията на веселите игри и закачки на хранително-вкусова котешка тематика. Помпон неизменно съблюдава главните котешки заповеди: котаракът трябва да поспи и после да похапне, а след това още да поспи и пак да похапне. Логично, в главата му се въртят няколко основни мисли – за вкусни рибки, за вкусни мишки, за вкусни птички и за (естествено) вкусни саламчета.
И така, книгата за вкусната и пъргава храна на Помпон условно е разделена на три части, пълни със съвети за начинаещи рибари, за начинаещи мишколовци и за начинаещи лакомници. Както е типично за всички книжки за Помпон, и при тази родителите няма да забележат никакъв увод, завръзка, развръзка и заключение. За сметка на това обаче и те, и децата им ще забележат следното:
  • безкрайно смешни илюстрации и колажи, изобразяващи Помпон и неговия верен спътник Трюндел в преследване на заветната рибка, мишка или саламче, които временно да залъжат завидния им котешки апетит;
  • изобилие от занимания за децата, вмъкнати между шеговития текст: игрословици, картинки за дорисуване и оцветяване, игри за наблюдателност и лабиринти;
  • няколко котешки банкноти, които можеш да си изрежеш и да си играеш с тях на котешки магазин за саламчета (примерно) и фигурка на Трюндел на последната страница, която може да прави чудесна компания на фигурката на Помпон от първата книжка.
Не се изненадвайте, ако от тази книга децата ви най-сетне запомнят какво е натюрморт, откъде идва думата пейзаж и каква е разликата между дрес-код и дрес-кот. А също и ако настояват непрекъснато да играете на лаком бой с координати (много вкусно и не чак толкова дидактично). Заслугата ще е изцяло на прекрасните илюстрации и отличното чувство за хумор на чичо Коля Воронцов и, разбира се, на удачния български превод на Анна Колчакова.
За родителите остава удоволствието от забавните игри на думи (които никак не са само за деца) и надеждата да се доберете до книгата, когато детето заспи, за да се посмеете от сърце и на спокойствие. А ако наследникът не ви е оставил нищо за оцветяване, направо препоръчвам да си вземете „Веселата антистрес книга за оцветяване на Помпон“ и да продължите удоволствието за цялото семейство.
Можете да си припомните ревютата ни за първата книжка за Помпон тук и тук, както и да прочетете интервюто ни с чичо Коля Воронцов. А ако сте получили достатъчна порция от котарака Помпон, но ви се иска да се полюбувате на още картинки на чичо Коля, опитайте приключенията на Малчо Вълчо в поредицата „Книга за лошотията“ от Иън Уайброу (изд. „Миранда“).
Автор: Яна Кръстева