Втора годишна среща на читателските клубове „Бисерче вълшебно“

Броени дни преди Великден деца делегати от цялата страна се събраха в Националния STEM център, за да обменят опит в полето на четенето. Между 9. и 11. април представители на читателските клубове „Бисерче вълшебно“ от Попово, Пирдоп, Пловдив, Панагюрище, Хасково и София се запознаха с интригуващи личности, разискваха добри практики и участваха в редица творчески работилници. Покрай заглавията, номинирани за награда „Бисерче вълшебно“ 2023, децата се срещнаха и с множество книги с фокус върху науката, технологиите и изкуството. Да ги представят бяха поканени няколко български издателства, отличени от бисерната общност.

Първите гости на читателските клубове бяха писателите Доника Ризова и Иван Раденков.

С много духовитост и самоирония авторката на „Дракончето Ринти“ ни въведе в процеса по създаването на своите книги. Тя показа първите скици на главните си герои и разкри любопитни детайли за сюжета, над който работи в момента.

Собствените си „ключета“ за добро писане раздаде и Иван Раденков. Той описа нестандартните си извори на вдъхновение и посвети делегатите в тайните на най-новата си книга. Раденков посъветва децата да бъдат винаги будни за случващото се около тях и да не се страхуват да играят с факти, случки и места.

 

Своите тактики за извайване на добри текстове спомена и писателката Иванка Могилска. Като условия за отправянето на въздействащи послания тя посочи „научаването на техники, овладяването на хватки и упражняването на самодисциплина“. Към тази формула поетесата и преводачка Мария Донева допълни, че

„обичта ни към нещата ги прави значими“

и в основата на връзката автор-читател е тъкмо споделената обич към написаното. Преди да потегли, творческото дуо приобщи децата към свои любими стихотворения, автори и книги.

Увереността си в способността на четенето да променя съдби изрази директорът на Националния STEM център, проф. Найден Шиваров. Той изтъкна, че

„училищните библиотеки играят главна роля за превръщането на теоретичните знания в практически умения“

и заяви, че до няколко години повечето учебни заведения в страната ще могат да отговорят на нуждата от STEM-базирано обучение. Проф. Шиваров не пропусна да заведе делегатите в демонстрационната зала на центъра, за да се потопят в света на математиката и роботиката.

Наред с доказателства за влиянието на четенето върху техническия прогрес, присъстващите получиха и доказателства за влиянието му върху човешкия дух. Полярният изследовател инж. Йордан Йорданов отговори на десетки въпроси за Ледения континент и разказа за богатството на антарктическата библиотека.

Младите читатели проявиха искрен интерес към историите на всички лектори. Техните питания бяха практични („Откъде намирате време да пишете?“, „На колко години бяхте, когато започнахте да пишете?“), зрели и релевантни („Как се справяте с кражбата на идеи?“, „Как ще реагирате, ако едно дете поиска мнението Ви за свое лошо стихотворение, с което силно се гордее?“). Уменията им да търсят и разсъждават изпъкнаха и при срещата с писателката Силвия Валентино, която им постави различни творчески задачи върху книгата си „Ала-бала-ница“.

  

Освободеното мислене и иновативните идеи бяха съществена част от заниманията на читателските клубове по време на втората годишна среща. Те развиваха чувството си за хумор и фантазията си, изследвайки как се сади кисело мляко, кой ще победи с битката между сладките и солените храни и по колко начина можеш да унищожиш едно домашно (по Джак Прелутски). Тренираха слушане с разбиране, като илюстрираха представените герои. Усвояваха изкуството на трансформацията с фигурите на Чудомир Драгнев и се оттласкваха от видимото с „Чудният нов свят“ на Марин Трошанов и Николай Михайлов.

Гвоздей в програмата бе гостуването на музикалния педагог Донка Райчева. За по-малко от час учениците бяха разходени из цялата музикална терминология с помощта на книгата „Музиката е…“. Без предварителна подготовка и под вещите напътствия на гостенката делегатите изпяха новите за тях понятия – доказателство за обединяващата сила на музиката.

От втората годишна среща на читателските клубове децата си тръгнаха с посланието, че не само нотите, а и буквите са онези, които ни свързват. Или, според формулировката на Николай Михайлов, „четенето е най-лесният начин за общуване с другите хора“.

Екипът на фондация „Детски книги“ изказва своята благодарност към Националния STEM център за гостоприемството, към партньорите от „Тимбарк България“ за предоставените сокове „Tedi“ и към Столична община за възможността да организираме посещение на делегатите в детския научен комплекс „Музейко“. 

Снимки в статията: Мария Петрова и Вал Стоева