Виктор Самуилов, Никола Райков и Костадин Костадинов са носителите на награда „Константин Константинов” 2015

Носителите на Националната награда за принос в детското книгоиздаване „Константин Константинов” бяха обявени на 13 май в Сливен по време на традиционния Национален фестивал на детската книга в града. Тазгодишните носители на наградата са Виктор Самуилов – в категорията за цялостно творчество, Никола Райков – за автор, и Костадин Костадинов – за илюстратор.

Пътят към наградата за принос на Виктор Самуилов, както споделя самият той, е доста дълъг. Десет години по-рано той печели категорията „Автор”. Занимава се с писане за деца от много години, а основната част от книгите му излизат през 80-те години на миналия век. След това има голяма пауза, тъй като няма как и къде да издава. От 2004 г. започва работата му с издателство „Жанет-45”, която продължава и до наши дни. На Пролетния панаир на книгата (19-24 май) предстои представянето на най-новата му книга „Не е честно”. Виктор Самуилов не скри, че има самочувствието не толкова на автор, колкото на човек, който упорито е работил в дадена област и заслужава такова поощрение.

Една от най-развълнувалите го напоследък оценки на творчеството му идва от непозната във фейсбук, която в коментар под негово стихотворение написва следното: „най-искреният поет”. Виктор Самуилов не допуска компромиси в творчеството си. Когато пише, гледа да е пределно искрен. Не бяга от т. нар. щекотливи теми, а се опитва по детски, както ги виждат децата, да ги пресъздаде, да бъде пределно искрен, за да знае с убеденост, че дори да не го разберат, няма да го обвинят във фалш.

„Ние всички сме деца, независимо на каква възраст. Ние оставаме деца до смъртта си. Светът в момента се състои от 7 милиарда деца. Когато пишеш за деца, ти пишеш за всички”, казва той.

С Никола Райков си приличат и по това, че и двамата са писали за възрастни, но за деца им е много по-приятно.

Росица Петрова-Василева, директор на РБ „Сава Доброплодни”, организатор на Нациционалния фестивал на детската книга, по време на който се връчва наградата, сподели, че името на Никола Райков надделява в оспорвана битка с още 15 автори. Щастливо съвпадение е, че той печели категорията с фентъзито „Още по-голямо приключение на малкото таласъмче” в годината, когато жанрът е във фокуса на фестивала. Роденият през 1981 г. Райков е и най-младият автор, получавал наградата в нейната седемнадесетгодишна история. Според него трябва да имаш възможно най-малко натрупвания, да си останал възможно най-много дете вътре в себе си, за да си детски писател. Той смята, че един автор, не само детски, не трябва да прави никакви компромиси, а когато направи такива с конюктурата или пазара, вече не е автор, а наемен работник. Никола Райков е на мнение, че днешните деца не са с нищо по-различни от някогашните. Децата в същината си са същите, променена е обстановката, която ги заобикаля, имат интерес към други неща, но проблемите, които ги занимават, е нормално да са същите.

Костадин Костадинов в категория „Илюстратор” с поредицата за Малката Божана на издателство „Жанет-45”. Според Божана Апостолова това е поредицата с най-голям тираж у нас. Ето какво сподели на пресконференцията Костадин Костадинов, носител на Националната награда „Константин Константинов” в категорията „Илюстратор”:

„Всеки един художник в определена степен на развитието си усеща, че в детската рисунка има много чистота, много истина и понякога дори завижда за това откровение, което едно дете може да изрази в рисунката си. Ние като по-възрастни губим до голяма степен тази чистота. В своята си работа се опитвам да се върна в онова време и да запазя наивността и чистотата на една детска рисунка.“

Костадин Костадинов е отличен с работата му върху поредицата за Малката Божана на издателство „Жанет-45”, а организаторите на фестивала обещаха през следващата година да представят самостоятелна изложба на илюстрациите му за деца.