Вицепремиерът Екатерина Захариева подкрепи българското участие в „Европа чете“

В Международния ден на детската книга, България се включва в паневропейската кампания „Европа чете“ с инициативата „Четем всеки ден!“. Официалният старт на информационната кампания за важността на четенето ще бъде даден на 2 април 2019 г. от 11:00 часа в Столична библиотека, в рамките на „Походът на книгите“.

По време на събитието ще бъде излъчен видеоклип за важността от четенето. Пред присъстващите ще бъде представена и пътуващата книга на „Европа чете“, в която организациите, ангажирани с грамотността в Европа, заедно със своите политици, изпращат послания за важността на грамотността до бъдещите депутати от Европейския парламент.

„Много сме щастливи, че България е част от важна общоевропейска инициатива, посветена на грамотността. Ако искаме да постигнем успехи във всяка една сфера от обществения живот, редно е да потърсим причините и да си дадем ясна сметка, че развитието на грамотността у деца и възрастни е ключът към преодоляване на предизвикателствата.“, отбелязва Валентина Стоева, основател на фондация „Детски книги“.

Посланията на „Четем всеки ден!“ до Европа са вписани и в пътуващата европейска книга, а вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева подкрепи инициативата с полагане на подписа си.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева подписва пътуващата книга на Europe Reads

„Четем всеки ден!“ е информационна кампания, организирана от фондация „Детски книги“ в партньорство с Българска библиотечно-информационна асоциация, фондация „Глобални библиотеки – България“ и Асоциация „Българска книга“. Кампанията е посветена на важността от ранното включване на книгите в живота на децата. Тя цели да повиши информираността на българите за ползите от четенето на глас от родител на дете още от раждането. Друга основна цел е повишаването на грамотността на населението, която започва да се развива още от раждането и продължава през целия живот, а четенето за удоволствие е ключов елемент.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева (дясно) и председателят на фондация „Детски книги“ Валентина Стоева с пътуващата книга на Europe Reads

Началото на „Четем всеки ден!“ ще бъде поставено на 2 април 2019 г. от 11:00 часа в Детски отдел на Столична библиотека, в рамките на „Походът на книгите“. Инициативата ще продължи до март 2020 г.

За информация относно инициативата, следете специалната категория „Европа чете“ и Фейсбук страницата @chetemvsekiden. Повече за EUROPE READS и инициативите на отделните членове ще откриете и на официалния сайт на EURead – euread.com.