Весела Коледа, Ана Ана!

Коледа винаги е вълшебна. Още по-вълшебна, но с прибавена щипка пакост, е, когато в къщата има дете. А когато в дома вилнеят цяла дружина щураци, то Коледа е мъничко магична, но много повече забавна, шоколадова и пълна с изненади.

Разбира се, говоря за Ана Ана и нейните плюшки. Те отново са тук с „Ана Ана. Весела Коледа“, която изд. „Пурко“ пуска точно навреме, за да донесе празнично настроение и смях.

Нека ви разкажа как момиченцето и животинките се готвят да посрещнат светлия празник. Купуват елха, накипрят я като царска персона, украсяват топлия си и уютен дом. Приготвят фантастична вечеря – огретен, шоколадова торта, портокалова салата. Докато Космато топче бели портокали, вижда, че една от обелките се получава дълга и красива като гирлянд. И както всеки знае, мястото на гирляндите е на елхата. Затова Космато топче не се двоуми, а отива до Коледното дръвче, слага стълбата и се опитва да закачи портокаловото украшение най-високо, където да го видят всички. За беда, елхата се счупва…

Но когато си имаш рошава зелена козина, не е трудно да поправиш белята! Космато топче изнася бързо злополучното дръвче и сам се намества в саксията. Украсява се с играчки и гирлянди и ето на – елхата отново е на мястото си. Сега трябва само да стои мирно до сутринта, да излезе рано, докато другите спят, и да купи нова елха.

Всичко това би било възможно, ако не беше още някой там. Не, този някой не е Ана Ана, нито някоя от плюшките, нито дори подранилият Дядо Коледа. Този някой е празният, къркорещ стомах на Космато топче. Зеленият рошльо е гладен, а храната ухае неустоимо. Накрая Космато топче взима решение, разваля дегизировката си и се нахвърля върху блюдата. Все пак елха може да се купи и утре, а храната е на масата сега.

„Ана Ана. Весела Коледа“ e още една забавна история за момиченцето с необузданата руса коса. Илюстрациите на Алекси Дормал отново са пъстри, детайлни и наситени с хумор. Невероятно добре са уловени и пресъздадени емоциите на всеки от героите, а експресивността на Космато топче е очарователна. Краткият текст от Доминик Рок е лаконичен точно колкото трябва, за да освободи въображението, и достатъчно ясен, за да допълни илюстрациите.

Книгата е 16-а поред в България, но двадесет и втора от оригиналната френска серия. Появата й носи още добри новини – очакват ни нови приключения догодина. А дотогава, насладете се на поредната хитроумна и весела творческа колаборация между майка и син. Весела Коледа!