Велобиблиотека разнася книги на децата в Калифорния

Нов вид библиотека на колела може да бъде видяна по улиците на окръг Йоло, Калифорния. Сайтът The Sacramento bee разказва за библиотеката, теглена от велосипед, която насърчава четенето сред жителите на калифорнийския окръг, достигайки до хора, които нямат възможност да посещават библиотеката. За да осъществят проекта, библиотеките в окръг Йоло и Удленд са кандидатствали за общо финансиране в размер на 10 000 долара.

Директорката на Градската библиотека в Удленд Грета Галиндо споделя:

„В първия момент децата решават, че продаваме сладолед, особено щом чуят звънеца. И обикновено идват да проверят дали предлагаме сладолед, а ние отвръщаме – не, но имаме книги!”

Библиотека на колела може да изпълнява всички функции, свързани със заемането на книги, включително да издава читателски карти, да заема и приема книги, както и да осигурява безплатен интернет. В зависимост от района, в който се намира, подвижната библиотека предлага различни видове книги и приема поръчки от посетителите. Дана Кристи, библиотекарка от окръг Йоло, разказва:

„Когато посетихме началното училище, занесохме детски книги и двуезични материали на испански, тъй като голяма част от учениците говореха испански. При посещенията на един от популярните градски паркове, носехме книги, свързани с музика.”

Според библиотекарите на обществени места или събития велосипедите привличат повече внимание отколкото една обикновена маса, отрупана с книги, защото са нещо ново и нетипично. По време на част от събитията, библиотеката раздава и безплатни книги.

Към момента Библиотеката на колела в Удленд все още няма установен метод за следене на заетите книги. Докато въведе такъв, децата, които не са върнали книгите си, няма да бъдат глобявани.

„Нашата цел е книгите да достигнат до деца, които нямат читателски карти и може би никога не биха посетили библиотеката.” – обяснява Грета Галиндо – „По този начин те научават какъв е процесът на заемане на книги, без да бъдат наказвани, ако не ги върнат.”

Много хора в окръг Йоло нямат достъп до удобен транспорт или живеят в по-лоши условия, поради което рядко посещават библиотеката. Благодарение на новата инициатива всички те вече имат възможност да се насладят на любимите си книги.

Превод: Цветомила Димитрова