Вечеря – лесна като нарисувана

Децата могат да бъдат верни и неуморни помощници! Докато са малки, те сами проявяват желание да метат и търкат петна, поемат главната роля в кухнята и с ентусиазъм мият семейния автомобил.

Далеч по-трудна аудитория са тийнейджърите и юношите. От една страна, те имат повече умения и развита фина моторика (и инстинкт за самосъхранение, полезен при боравене с ножове, белачки, рендета), от друга – имат далеч по-интересни неща за вършене от това да отменят майка си в кухнята. Талантливата Петя Константинова предлага вдъхновение на тази така специална възрастова група чрез книгата си „Нарисувах ти вечеря“, изд. „Потайниче“.

„Нарисувах ти вечеря“ има дълга, интересна и топла история. Първоначално авторката издава рецептите  години назад в редакторската страничка „Рисуваните рецепти на Петя“ към ежемесечния фирмен бюлетин. Оказва се, че колегите й приемат кулинарната рубрика изключително ентусиазирано и дори разкриват неподозирани свои заложби и интереси. След това рецептите се сдобиват със своя фейсбук страница, а накрая се оказват приютени между страниците на настоящата книга.

С какво обаче книгата на Петя Константинова е по-различна от други готварски издания? На първо място с прекрасните си илюстрации! Докато стандартните готварски книги показват готовите ястия снимани, то тук гозбите са нарисувани. Нарисувани са и необходимите продукти, както и всяка стъпка от процеса на приготвяне на храната. Освен че това прави книгата красива и свежа, готвенето по рецептите става лесно и бързо. Всички познаваме онзи момент, в който, разбърквайки супата или соса, сме загубили докъде в рецептата всъщност сме стигнали. В „Нарисувах ти вечеря“ е достатъчен само един бърз поглед към илюстрациите, за да се продължи нататък. Що се отнася до тийнейджърите, свикнали да боравят с визуални, а не текстови носители на информация, това е наистина гениално.

Предложените рецепти ме спечелиха и с друго, освен с цветната си яркост. А именно – това са или ястия, които почти всички познаваме и обичаме, или идеи, които разнообразяват менюто ни, без да са твърде „интересни“. Мусака, бухтички, спаначена супа, пиле с ориз, гуакамоле и италианска макаронена салата…кой ли не би хапнал с удоволствие! Освен всичко, в края на книгата има и шепа полезни съвети.

Единственият детайл, който може да притесни някои родители, е предложения вид вино към някои от ястията. Разбира се, всичко може да бъде изговорено с децата, включително гледната точка на семейството по този въпрос. Смятам обаче, че във филмите и клиповете, с които те се сблъскват, алкохолът присъства с много по-голям интензитет и по-неумерено.

Така че, връзвайте престилките, пуснете хубава музика и извикайте скептичните юноши в кухнята. Нищо чудно да запалите една малка кулинарна искра!

Подкрепете авторката като поръчате книгата от нейния личен сайт – PetyaKonstantinova.com.