Вдигнете котва, курс към…приключенията!

Има едни такива момчетии – палави до безобразие, горди, безразсъдно смели, нехайни за правила и наказания. Един от тях е Кет, за чиито премеждия четем в „Приключенията на капитан Кет“ (с превода на Владимир Кръстев). Книгата е поредното заглавие от поредицата „Европейски разказвачи XX-XXI век“ на изд. „ЕМАС“ и среща българските читатели с румънската писателка Алис Попа.

Кет е момче, пленено от морето и приключенията. Той живее в градчето до пристанище Идас и за жителите му е най-голям нехранимайко. За щастие, Кет има и верни почитатели, които не обръщат внимание на злите езици.

„Кет се държеше лекомислено като вятърничав хлапак! Правеше това, което му се мътеше в главата. Тичаше по улиците като обезумял или се разхождаше безгрижно с ръце в джобовете, влачейки лениво крака. Обикновено не поздравяваше на улицата, напротив – намигваше с едно око, свиваше вежди, свиреше с уста, без да му пука от нищо, и се плезеше на минувачите.“

Но несериозният палавник има тайна – той е пират. С верния си говорещ кораб „Батьо“ Кет плава до непознати земи и стига чак до подвижния Остров на Стъкления нос. Среща се с чудати същества, сред които и разумните червени овце. Важното е да не забрави да се завърне в Идас за рождения ден на майка си, госпожа Матилда!

Един ден Кет открива карта за съкровище и решава да се отправи на поредното пътешествие, този път с верния си приятел Тибериус Тонг и любимата си котка Мо. Ала малкият пират не знае, че един човек му има зъб и ще направи всичко, за да осуети плана му и опетни името му. Без да знае, че по петите ги следва коварният капитан Верига, вярната дружина преминава през много перипетии и опасности и среща нови приятели. Най-сетне Кет довежда екипажа си до съкровището, а над него тегне проклятието на капитан Саламура…

„- Я да ме оставите на мира! Сякаш сте се наговорили да ме извадите от кожата! Не виждате ли, че се старая да намеря някакво решение.

– Ами не виждаме, понеже е тъмно – обади се Тонг, след което пое дълбоко дъх и отново се развика с всички сили: – Помощ, помощ!“

Но макар че е мързелив, невъзпитан и горделив, Кет показва, че може да е и храбър, съобразителен мореплавател, който държи на думата си. Многобройните караници между него и Тибериус приключват също толкова бързо, колкото и започват. Защото приятелите са си приятели, а и важното е да има мармалад!

У капитан Кет видях дяволитата усмивка на Том Сойер, който намира изход от всяка ситуация и успява да зарази с ентусиазма и твърдата си непоколебимост. Преживелиците на малките пирати вероятно са точно това, което Том и Хък биха правили, ако бяха останали на острова си повече дни. Да дадат воля на въображението си и да изживеят всичко онова, което светът на възрастните забранява!

„Моята мечта в живота няма нищо общо с което и да е съкровище по света! Най-голямото ми желание е и си остава да участвам в ПРИКЛЮЧЕНИЯ!!!“

 

Вземете книгата с код DK19 от Ozone.bg.

Когато купувате книги с този код, вие помагате за насърчаването

на детското четене в България.