Важните „Първи срещи с изкуството“ и мястото на човека в творчеството на художниците

Изкуството е едно от най-впечатляващите достижения на човечеството. То умее да събужда чувства, да предава послания през вековете и дори да предизвиква най-опитните крадци да се промъкват в строго охранявани музеи заради него. Книгата „Първи срещи с изкуството. Човекът в творчеството на прочути художници“ (изд. „ФЮТ“) представя 13 шедьовъра, изпълнени с различни техники и в различни стилове, които не само ще запознаят децата с изкуството, но и ще ги вдъхновят да творят сами.

Ако очаквате да видите Мона Лиза и компания, ще бъдете изненадани от подбора на Сузи Брукс. В книгата са събрани световноизвестни творби, които не винаги са добре познати на прохождащите в света на изкуството. „Вертумн“ на Арчимболдо, „Клоуните“ на Албер Глез, „Детски игри“ на Питер Брьогел Стария и „Портрет на Адел Блох-Бауер I“ на Густав Климт са част от произведенията, с които ще се срещнат децата. И тази среща няма да е обикновена, защото освен задължителната информация за художниците и техните произведения (поднесена доста увлекателно!), те ще се запознаят с различни техники и ще могат съвсем сами да влязат в ролята на творци.

А ето и част от предложенията за творческо забавление, скрити в прегънатите страници на книгата:

  • портрет с отпечатъци от растения, колаж с клоуни в стила на кубизма, весел вариант на картината „Вик“ на Едвард Мунк;
  • различни текстури и мотиви като Густав Климт;
  • картини в стила на поантилизма или древноегипетска маска с помощта на хартиена чинийка;
  • гротескни лица ала Леонардо да Винчи и комикс-герои с техника „Бен-Дей“.

 

Трудно е да се опишат въодушевлението и желанието за творчество, които обземат читателя при необикновеното запознанство с „Първи срещи с изкуството. Човекът в творчеството на прочути художници“ (изд. „ФЮТ“). Книгата е идеалното решение за подарък, но може да бъде полезна и на учителите по изкуства в училище. Лесните за изпълнение идеи ще стимулират творческия порив у малчуганите. А ако решите да разнообразите информацията, можете да им разкажете за някои от най-интересните кражби на художествени произведения (портретът на Адел Блох-Бауер и картината „Вик“ на Едвард Мунк са сред тях) и да ги поканите да прочетат „Детективи по неволя: Мистерия във Венеция“ (изд. „ФЮТ“) – там също се разказва за открадната картина.

„Първи срещи с изкуството“ е поредица, която предлага достъпна за децата информация, поднесена по изключително професионален начин. След прочита на книгите малчуганите ще разпознават и някои от по-малко познатите произведения, ще умеят да работят с различни художествени техники и няма да се учудя, ако предизвикват познатите ви с въпроси: „Знаеш ли какво е поантилизъм? А „Бен-Дей“?“. В началото ще намерите списък с различните художествени материали, с които боравят художниците, а в края на книгата има речник на непознатите термини и дори цветен кръг, поясняващ основните и допълнителните цветове.

Още книги, в които изкуството присъства като тема: