Във вихъра на приключенията с капитан Клод и Небесните негодяи

В началото бе словото. Така започва може би най-популярната история на (за) света. Когато бях млад читател, вярвах, че щом нещо бъде написано или изречено, заживява някъде свой собствен живот. Разбира се, не съм единственият човек, който е мислил за пълнокръвието на книжните светове и е фантазирал за съвсем истинско пренасяне в тях. Доказателство за това е Ненко Генов, уловил невъзможните желания на хиляди читатели.

Отваряйки страниците на „Приключенията на Капитан Клод и небесните негодяи. Пратеник през портала“ (изд. „Artline studios”), влизаме в малката антикварна книжарница „Екс либрис“. А там, зад масата, стои Мат Робинс – младеж, запленен от книгите. Докато Мат отчаяно се опитва да създаде запомнящо се и грабващо начало на първата си книга, звънчето над вратата известява появата на нов клиент. Ала когато момчето вдига глава към посетителя, вижда капитан Клод, главния герой от бъдещата си, още ненаписана книга. Авиопиратът Клод изглежда точно така, както го рисува младежкото въображение на Мат, и идва в човешкия свят, за да се срещне с автора си.

„Разбира се, не гарантирам, че изчисленията ми ще са напълно точни. Винаги съществува риск да се озовете на друго място, в друго време, откъснат от света си… Да не говорим, че не можем да сме сто процента сигурни в информацията от пролога. Например много автори използват псевдоними.“

Някъде там, в друго измерение и време, светът на капитан Клод застива в един безкраен, повтарящ се ден. Приключенията секват, а хората от екипажа му изпадат в забрава. Скоро се намира и обяснението – книгата за подвизите на капитана е останала незавършена. Така Клод предприема рисковано пътешествие през портал между световете, за да накара Мат да напише книгата докрай.

За съжаление, плановете на капитана не се развиват така, както си ги представя. Историята на Мат поема в съвсем различна посока, докато младежът удивено експериментира с новопридобитата си сила да сътворява.

„Докторът смята, че е твърде вероятно не само авторовото въображение да поддържа съществуването на измислени светове, но и емоциите и чувствата, които читателите влагат в тях. Ако читателят вярва в това, което чете, ако се пренася в нов свят, докато разгръща страниците, то тогава този свят наистина започва да съществува.“

Съвсем скоро се появяват непредвидени усложнения, а отгоре на всичко се оказва, че още някой е прекосил пределите на човешкия свят…

„Странно, помисли си Мат, как за него светът се бе срутил, а всъщност всичко си продължаваше постарому, сякаш нищо не се беше случило. Някъде там, в студения град от мъртъв бетон, една майка се молеше дъщеря й да е още жива. А ето че колите фучаха по все още мокрия асфалт, хората крачеха безразлични по тротоарите, гълъбите прелитаха между покривите…“

„Приключенията на Капитан Клод и небесните негодяи. Пратеник през портала“ е първа книга от поредица за смелите авиопирати. Надявам се, че в следващите части действието ще бъде построено още по-добре. В тази първа книга ми липсва дълбочина за някои важни елементи, докато други са описани с прекомерни детайли. Героите обаче са притегателни и с ярки индивидуалности, а това подтиква читателя да ги опознае по-добре. Илюстрациите на Галин Георгиев допълват чудесно сюжета, богати в своята графична визия. Художникът улавя и пресъздава така точно образите, че ни кара да искаме още от рисунките му. Обложката на книгата също е красива, но меката и пуста корица под нея оставя книжното тяло някак недовършено.

Началото на поредицата за въздушните буканиери събужда спомени за едни отминали десетилетия, изпълнени с приключенска литература, подправени с щипка A-ha. Съвременните читатели имат възможността да научат по мъничко за „Капитан Немо“, „Приказка без край“, „Война на световете“, „Островът на съкровищата“ и още много заглавия, променили живота и мисленето на няколко поколения. А вие кой герой бихте искали да поканите в реалния свят?