В плен на снежния глобус

Вече от няколко години поредицата „Европейски разказвачи XX/XXI век“ на изд. ЕМАС представя на българските читатели книги от съвременни европейски писатели от по-малко познати литератури. Съвременните детски унгарски книги, които имаме възможност да прочетем на български съвсем не са много, затова екипът ни посрещна с радост „Пантера. В плен на снежния глобус“.

В романа писателката Ержи Кертес поставя 6 деца в необичайни условия. Всички те се записват на курс по скално катерене при прочутия проф. Джони Мередек, но след първите няколко скучни теоретични занимания и връзвания на възли, нещата вземат рязък фантастичен обрат. Групата деца се оказват заложници на алчността на Мередек, принудени да изкачат планината Пантера и да открият съкровище, за да се спасят.

Разказвач е Малкия Гък – той не обича да говори особено, затова пък се справя добре с писането и има особена страст към графиките и таблиците. Той описва съвместното приключение със своите съученици Гекона, Седмоглавата Хелга, Винце, Вираг и Ноеми с голямо старание, систематичен подход и забележителна наблюдателност за характерите на всички замесени.

Всеки от шестимата е съвсем различен характер със своите силни страни и недостатъци. Борбите за лидерство и надмощие са неизбежни, страховете и съмненията в собствените сили също. С напредването по склона на Пантера обаче, те започват да разбират себе си и другите по-добре и се превръщат в отбор. Всеки от тях открива на какво е способен и преминава една или друга граница на възможностите си.

Най-забележимо е това при Ноеми, която по случайност не е в групата, когато злодеят ги затваря в снежния глобус. Отговорността да спаси съучениците си пада върху нея, а по всеобщо мнение момичето е глуповато, несъобразително и нерешително. Дали ще опровергае това мнение и ще може ли да направи нещо за останалите петима, заема голяма част от сюжета.

„Лошите“ в лицето на Джони Мередек и съучастницата му Лавиния (която децата наричат помежду си Лавина) са известно разочарование. Характерите и подбудите им са описани доста схематично, а при Лавина дори са гротескно пародийни. Глътка свежест внася образът на леля Розика – портиерката на културния дом. Старата мома показва неочаквана смелост и пренебрежение към опасностите, а към престъпниците се отнася с комична смесица от безцеремонност и покровителство.

„Пантера. В плен на снежния глобус“ е подходяща за читатели над 11 години и има потенциала да ги привлече на различни нива – просто като приключенска история или и като демонстрация на човешките взаимоотношения в екстремни условия. Ержи Кертес е забъркала смес от различни изпитания (физически и психологически), магически изобретения и невероятни зверове. Всичко това е разказано увлекателно и с немалка доза хумор. Напрегнатият сюжет ще привлече подрастващите читатели, а за мен най-интересно беше да проследя поведението на всяко от децата при критични обстоятелства. Който и пласт на четене да изберете, гарантирано ще се забавлявате.

Книгата излиза в чудесен превод на Юлия Крумова и с илюстрации на Барбара Бернат.

Купете книгата с отстъпка от 10% от Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и ревюираме книги за Вас.