В Кардамоновия град

„Хора и разбойници в Кардамоновия град“ (изд. Enthusiast) е чудна приказка, написана от Турбьорн Егнер. Тук авторът на „Пук и Чук“ описва едно необикновено градче, където се случват необикновени неща. Там няма автомобили, но има трамвай, в който билетът е безплатен „и на всеки се дава бисквитка освен това“. Старият Тобияс с дългата си брада и дългия бинокъл предсказва прогнозата за времето, а добрият полицай Бастиян „никога няма желание да арестува когото и да било“.

Наблизо до Кардамоновия град има и трима разбойници, „но в никакъв случай лоши като останалите“, те просто разбойничат скромно и отмъкват само „наложителното“. Каспер, Йеспер и Йонатан притежават и най-добрия пазач, който е толкова страховит, че никой не смее да припари до къщата им, но в никакъв случай няма да разкриваме какъв е този нестандартен домашен любимец и ще оставим загадката на вас!

В книгата ще се запознаете и с леля София, както и с инатливото магаре на Силиус. После може да се присъедините и към големия летен празник в Кардамоновия град, на който всички искат да присъстват, но на някои малки момиченца като Камумила не им е разрешено. За щастие, добрите приятели като Томи и старият „Времепознавач“ Тобияс вогат да се притичат на помощ и да разрешат проблема задружно. Може ли празник с Градски оркестър, говорещи камили, Кардамонов кучешки хор и сърдитата песен на леля София да не е вълнуващ? Докато всички се веселят, само тримата разбойници отсъстват и, гледайки от едно дърво случващото се в парка, замислят следващата си разбойническа пакост.

Приключенията продължават с „една напрегната нощ в месарницата“ и се една още по-голяма беля, последствията от която далеч не оправдават очакванията на Каспер, Йеспер и Йонатан. Каква е тайната на стария Тобияс що за случка преживява Томи, ще разберете от книгата „Хора и разбойници в Кардамоновия град“. А може и да си попеете дори!

Турбьорн Егнер е роден в Осло на 12. декември 1912 г. Той е известен писател и драматург, създател на пиеси и мюзикъли за деца, а негови произведения са включени в учебната програма на скандинавските училища. Притежава Норвежкия кралски орден на свети Олаф, носител е на литературната награда Капелен, както и на три награди „Спелман“. „Хора и разбойници в Кардамоновия град“ е в превод от Анюта Качева, а българското издание е прекрасно, с твърди корици и с хубави илюстрации от самия автор. Книжката е изпълнена със забавни песни-стихчета, които разкошно допълват историите, а на финала има даже нотите за всички песни.

Автор: Милена Трендафилова