Ура за врачанския библиобус!

От днес Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца разполага със собствен библиобус. Преди да потегли към своите читатели, електрическият атракцион ще бъде брандиран и оборудван с книги и техника, за да може да изпълни предназначението си на иновативна форма за достъп до култура.

„Планираме посещения в парковете, детските градини, училищата и кварталите на Враца. Чрез този библиобус ще обогатим библиотечните услуги за деца, младежи и възрастни. По проекта ще бъдат реализирани и няколко специални литературни маршрути, в който новите ни потребители ще имат възможност да се срещнат както с нови книги, така и със съвременни автори от България и Норвегия“, обясни Силвия Павлова, директор на врачанската библиотека.

Маршрутите на библиобуса ще преминават през следните населени места:

=> Област Враца: Литературен маршрут „Буталия” – кв. Кулата и с. Нефела.

=> Област Видин: Литературен маршрут „Златен рог“ – кв. Нов път, кв. Новоселци, отдалечени квартали от центъра на гр. Видин, кв. Селището, с. Антимово, с. Кутово, с. Иново, с. Синаговци, с. Гомотарци.

=> Област Монтана: Литературен маршрут „Огоста“ – кварталите „Огоста“ и „Кошарник“, гр. Лом.

Наред с предоставянето на библиотечни услуги, транспортното средство ще бъде сцена на различни творчески работилници за деца. За повече информация относно предстоящата му дейност следете страниците на Регионалните библиотеки „Михалаки Георгиев” (Видин) и „Христо Ботев” (Враца).

Придобивката е получена по проект „Книжни пътеки и мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавия”. Проектът се изпълнява по програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Снимка на корицата: Силвия Врачовска