Указателни табели ще насочват към обществените библиотеки в цялата страна

Местоположението на читалищни, общински и регионални библиотеки в страната, снабдени с компютри за безплатно ползване, ще бъде обозначено със специални указателни табели.

Инициативата „Пътят към библиотеката“ стартира на 28 септември и обхваща обществените библиотеки, оборудвани с техника по програмата „Глобални библиотеки“. Началният й етап обхваща 650 библиотеки в 166 общини в цялата страна, като в рамките на проекта ще бъдат поставени табели до повече от 900 библиотеки.

Указателните табели „Библиотека“ ще бъдат поставени като част от инфраструктурата от знаци и указания към пътната мрежа в населените места. Целта е да се осигури по-добрата видимост и популяризиране на библиотеките като места, където гражданите могат да ползват безплатно интернет и електронни услуги. За хора без собствен интернет, особено в по-малки и отдалечени селища много често библиотеките са единствените места за достъп до глобалната мрежа.

На 28 септември 2016 г. бяха поставени първите указателни табели пред регионалната библиотека в Кърджали и Народно читалище „Н. Й. Вапцаров“ в гр. Дулово с участието на кметовете на общините, представители на Фондация „Глобални библиотеки – България“, Министерството на културата и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Карта на общините, включени в проект „Пътят към библиотеката“ /Източник: фондация „Глобални библиотеки – България“

Инициативата се осъществява от Фондация „Глобални библиотеки – България“ с подкрепата на общините в страната и с финансиране на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ – САЩ. Медийни партньори на инициативата „Пътят към библиотеката“ са Българската национална телевизия и порталът на българските общини Kmeta.bg.