Удивителна „Малка промяна за Стюарт“

Нямах ясна представа какво да очаквам от „Малка промяна за Стюарт“ (изд. „Ергон“) на Лиса Еванс. Заглавието ме навеждаше на мисълта за трудности в училище и живота, които Стюарт трябва да преодолее, за да стигне до въпросната промяна. Истината се оказа малко по-различна.

Стюарт Хортън е дребничък и всички го смятат за 10-годишен, макар да е на 12. Заради работата на майка му, родителите му решават да се преместят в малко английско градче, което по случайност е и мястото, където е израснал баща му. Никой не се интересува от мнението на момчето, а всеки с поне малко мозък в главата би трябвало да се досети, че началото на лятната ваканция не е моментът за местене, защото не можеш да се запознаеш с нови приятели.

Ето защо Стюарт е бесен и умира от скука. Дотолкова, че е принуден да се разхожда с баща си. При една такава разходка, момчето научава, че семейството му е имало фабрика за удивителни механизми, а чичо Хортън (Тони) е бил прочут фокусник, който изчезва при странни обстоятелства след пожар във фабриката.

След поредица от необикновени случки Стюарт се оказва въвлечен в търсенето на магическата работилница на чичо Тони.

Освен със загадката, момчето трябва да се бори и с недобронамерени алчни хора, които искат да се докопат до тайните на илюзиониста. Докато Стюарт се пъне с неясните указания, читателят може да се наслади на описанията на наистина удивителните машини и автомати, създадени от чичото преди десетилетия. Финалният щрих на книгата пък заслужено извика усмивка на лицето ми и потвърди наличието на чувство за хумор у авторката.

„Малка промяна за Стюарт“ е от онези симпатични книги с вълнуващо приключение, в което героят трябва да следва загадъчни указания и да прояви съобразителност и човечност, за да успее да разреши загадката. Лиса Еванс успява да създаде очарователна, леко романтична атмосфера, която поставя читателите в някакво безвремие, макар интернет и мобилните телефони да се споменават. Въпреки приключенския си дух, книгата не пренебрегва и важни житейски въпроси – като какво бихме си пожелали, ако имаме право само на едно желание. Нещо за себе си, нещо за наш близък човек или нещо добро за всички хора? Какво бихте направили вие?

Книгата е номинирана за наградата „Бисерче вълшебно“ 2017.