Учениците на г-ца Цвета

Случвало ли ви се е детето ви да сподели, че някой връстник се държи по странен начин? Или че изглежда различно?

Децата с определени затруднения днес вече са видима част от живота, каквато би трябвало да бъдат. Благодарение на приобщаващото образование, много от тях може да се окажат в класната стая на детето ви. И именно на родителите се пада задачата да подготвим мъниците си да проявяват разбиране, внимание и толерантност към различните от тях.

На помощ в тази деликатна задача идват „Учениците на г-ца Цвета“. Написана и издадена от Невена Делчева, книгата представя под формата на кратки разказчета поведението на децата с аутизъм, нарушено зрение/говор/слух, синдром на Даун, дефицит на вниманието, дислексия, интелектуално затруднение, церебрална парализа и липсата на социално-емоционални умения.

Госпожица Цвета е ресурсен учител, който помага на различните деца да растат спокойни, да бъдат приети от съучениците си и да се справят успешно с предизвикателствата пред тях. Част от работата й включва свързването на децата с обучителни трудности с техните връстници. Затова госпожица Цвета ни запознава с Боби, Мими, Гого, Вера и другите й специални ученици. Всички те са чудесни деца, които понякога се държат малко по-особено или пък имат нужда от специални помощни средства, за да участват пълноценно в учебния процес.

Невена Делчева представя своите герои с много внимание и обич. Всички те са плод на практиката й като ресурсен учител. Образите им се появяват от желанието на авторката да помогне на всички деца да бъдат разбрани, оценени и окрилени да разгърнат своя потенциал.

Вещо и същевременно нежно, Делчева въвежда обикновения читател в света на децата, които имат нужда от спазване на ясни правила, от книги с релефни точки или от тактилни плочки по улиците, за да живеят и учат пълноценно. Всички герои са представени в обичайната училищна среда, където би трябвало да растат. За да подпомогне социализацията между връстниците, авторката елегантно вмъква насоки, чрез които децата без затруднения да са наясно какво да очакват и как могат да действат адекватно в различните ситуации.

Учениците на г-ца Цвета, Невена Делчева (автор), Мира Петрова (илюстратор) / Снимка: Книжарницата зад ъгъла

Илюстрациите в книгата са на Мира Петрова и допълват разказаното по хармоничен начин. В края са показани помощните средства, които използват хората със затруднения, терапевтичните животни, брайловата и жестомимичната азбуки, спортните възможности и известните личности от тази група, оставили трайна следа в историята на човечеството.

Най-накрая има обръщения към децата, родителите и учителите от авторката, които дават добра възможност да се обмисли още по-внимателно идеята за създаването на книгата и начините за употребата й.

„Учениците на г-ца Цвета“ е издание, което може да помогне на децата със затруднения да разгърнат своя потенциал, а на съучениците им – да развият своите умения да приемат, изслушват, съчувстват и подкрепят онези около тях, които по една или друга причина имат нужда от по-специално отношение.

Книгата е особено подходяща за работа в клас и би била ценна придобивка за всяка училищна библиотека.

Можете да поръчате изданието директно от авторката през страницата Учениците на г-ца Цвета във Фейсбук.