Учени на фокус: Калина Стоименова

Калина Стоименова се занимава с астрофизика и геофизика. Работи в Българската академия на науките, в Софийския университет и е Техномаг в ТехноМеджикЛенд. Като астрофизик изучава някои от най-екзотичните и интересни обекти във Вселената – далечни галактики, огромни звезди, планети извън Слънчевата система.

Работата й включва използване на много големи телескопи, за да види и най-далечните кътчета на Вселената. Когато не гледа към звездите, обича да прекарва всяка свободна минутка в българските планини.

Кога и как решихте да се занимавате с наука?

От много малка обичам да чета енциклопедии на всякаква тематика, което породи интереса ми към всички науки. Окончателното решение да се занимавам с физика взех, когато бях на 9 години и усетих едно земетресение и ми стана интересно какво е това.

Има ли книга от детството, която Ви е провокирала да се насочите към науката?

За художествено произведение не се сещам, но вече споменах за енциклопедиите. Ако не бяха те, едва ли щеше да има откъде да чета за всичко, което ми е интересно и да си отговарям на въпросите. (Интернет тогава изобщо не беше това, което е сега.)

Ако можехте да започнете отначало, бихте ли се насочили към друга научна област и защо?

В никакъв случай – обожавам това, което правя.

Какво най-много харесвате в работата си?

Възможността да търсиш и да откриваш, да стигаш все по-напред и да отговаряш на фундаментални въпроси. За науката няма граници и именно това я прави толкова вълнуваща за мен.

Срещате ли деца, които смятат, че науката не е за тях и ако да, какво им казвате, за да ги убедите в обратното?

Според мен всяко дете е учен – децата преливат от любопитство и искат да знаят отговорите на всички въпроси. Затова смятам, че трябва да развиваме детското любопитство и да ги окуражаваме да го запазят, докато порастват – това е изключително ценно качество.

И ако някое дете смята, че науката не е за него, според мен, по една или друга причина, то просто я възприема за нещо трудно и задълбочено. В науката децата трябва да виждат възможност да научават повече за това, което им е интересно.

Има ли магия в науката?

Магията е наука и науката е магия.

Ако можехте да се запознаете с някой учен, независимо от времето, в което е живял, кой бихте избрали и защо?

Галилео Галилей – той е един от първите хора, използвали телескоп. Видял е неща, които хората до този момент изобщо не са си и представяли: фазите на Венера, спътниците на Юпитер, пръстените на Сатурн.

И както хората преди Галилей не са си и представяли, че тези неща съществуват, така днес абсолютно всеки може да ги види дори с по-голям бинокъл. За сметка на това днес човечеството разполага с телескопи, които ни показват Вселената в невероятен детайл – ще ми се да покажа на Галилео докъде сме стигнали след началото, което той поставя.

Кой е любимият Ви герой от детска книга?

Матилда (Роалд Дал)

А сега си я представете като учен от Вашата област и ни я опишете.

Матилда би била страхотен астроном – страстта й към знанието и желанието й да намери решение на проблемите биха й помогнали във всяка наука. Едни от най-важните й качества са постоянство и търпеливост, които са много важни за всеки учен.

Препоръчайте ни научнопопулярна книга, която смятате за важна или вдъхновяваща.

„Космос“ от Карл Сейгън.

Смятате ли, че има конфликт между книгите и развитието на технологиите?

В никакъв случай, даже напротив. В тези времена повече от всякога се нуждаем от книгите като източник на знание, но и за да ни пренасят в други светове и да развиват собствения ни светоглед.

Хартиени или дигитални, книгите са сред основните стълбове, които поддържат цивилизацията ни.


Калина можете да откриете в TechnoMagicLand.

Не пропускайте да прочетете и статията ни с книги за Космоса.