„Цветна бъркотия“ за добро настроение

Забелязала съм, че обикновено хората на словото се отнасят с недоверие към текстове, сътворени от художници. Все пак художникът само рисува, откъде и талант за писане на добри произведения?

Може би са прави в част от случаите, защото не всеки, който може да държи писалка, става за писател. Има обаче и примери, опровергаващи всяко съмнение – многостранно развитите таланти като Евгения Войнова внасят цвят в ежедневието на децата не само с красиви илюстрации, но и с умело написани истории, при това в рими.

„Цветна бъркотия“ е първата книга на художничката, видяла бял свят през 2012 г. Подходяща за малки слушатели, които обичат рими и учат цветове и животни, книгата със сигурност излиза отвъд границите на тази аудитория и пленява по-големите читатели със свежестта на идеите, изчистените картини и посланията за приятелство и равенство, които струят от текста на Евгения Войнова.

„Веднъж животните във хор

подхванаха безумен спор:

измежду цветовете ярки

кой има най-красиви шарки?“

Докато следите спора на калинката, тигъра, зебрата, кравата, леопарда и пеперудата, ще се забавлявате от сърце. Веселите стихчета неусетно учат малчуганите кой е с точки, кой – с чертички. Спорът между животните предлага и възможност за разискване на темата как се отстоява позиция, как се решават спорове и дали изобщо има смисъл да се караме за незначителни неща.

Наглед подходяща за мъници, книгата може да послужи като урок по разрешаване на конфликти при децата от начален курс, които имат склонност да смятат единствено своите притежания за важни и ценни. Елегантно, без да размахва пръст и да назидава, Войнова спуска над своите герои пелерината на нощта, когато всички цветове посивяват.

„Сега животните суетни

стояха сиви и безцветни.

От изненада вежди вдигаха

и със очите само мигаха…

 

Щом шарките им не личаха

те истината проумяха:

че цветовете им се дават

в природата да оцеляват,

 

а не да спорят вкупом всички

кой има точки, кой чертички.

Защото всеки е значим

с това, че е неповторим.

За да предложи на децата възможност да преодолеят критичната точка при всеки спор, когато осъзнаваш безсмислеността му, но не знаеш как да преминеш към помирение, авторката повежда своите герои на цветно пътешествие – те решават да сменят своите шарки. Резултатът? Цветна, пъстра и много весела бъркотия!

Ако искате да научите децата да са толерантни, търпеливи и да търсят мирно решение на конфликтите, предложете им книги като „Цветна бъркотия“. Докато се забавляват, те ще си изградят отговор на подобни предизвикателства.

Не пропускайте и другите книги на Евгения Войнова – „Матея“ и „Давид“. Подходящи за малко по-големи слушатели и читатели, те също предлагат на децата да влязат в обувките на различните от тях, за да се научат да бъдат толерантни.

Автор: Вал Стоева