Тримата вълшебници и Златното руно спасяват света

Ако сте от хората, които обръщат специално внимание на името на преводача във всяка книга, то за вас Александър Драганов ще е добър познайник. В негов превод са излезли книги от поредиците за Пърси Джаксън, „Магнус Чейс и боговете на Асгард“, „Изпитанията на Аполон“, „Стъкленият трон“ на Сара Дж. Маас и други.

Освен преводач, той е и писател на фентъзи, а „Тримата вълшебници и Златното руно“ (изд. „Ателие за българска детска литература „Горната земя“) е петата му самостоятелна книга. В нея Александър Драганов е забъркал за по-малките читатели приятна за четене приказка, в която трима млади вълшебници (както повелява традицията!) се оказват натоварени със задачата да спасят своето кралство Андория от амбициозния злодей – в този случай Дяволския човек.

Той живее в своята кула в южната част на Андория, но амбициите му се простират до всички краища на картата. Изпълнението на плана му включва кражба на вълшебното Златно руно, което се пази в Двореца на вълшебниците в Андория. Силата и благоденствието на кралството се крепят на неговата магия, затова младите вълшебници, щат – не щат, трябва да организират спасителна мисия след като всички възрастни вълшебници са елиминирани от уравнението.

Русокосият любимец на всички Артър, умната и бърза (ама много бърза) Хелън и аутсайдерът Джеръми изобщо не са очаквана комбинация, което прави приключението им още по-интригуващо. Докато напредват към финалната битка тримата се изправят не само пред противници като вълци, гоблини, разбойници и вещица, но и пред собствените си недоверие, високо самомнение и амбиции.

За възрастните читатели механизмът на историята не крие никакви изненади. Младите, необременени със схеми и очаквания, просто ще се насладят на добре разказана вълшебна история, която си има всичко необходимо – главни герои, които да почувстват близки, злодей с мания за господство, изпълнена с препятствия спасителна мисия, щедри дози магия и вълшебства, подборка от приказни същества и щипка първа любов (даже две).

За успокоение на възрастните има дори поуки и добри примери – за приятелството, за различията, за приемането, за отборната работа, за алчността и стремежа към власт. В допълнение децата могат да открият множество препратки към старогръцките митове и народните приказки. Това прави книгата много подходяща за четене и обсъждане в читателски клубове.

„Тримата вълшебници и Златното руно“ е чудесно четиво за деца над 8 години и е подходящо и за по-неуверени или неохотни читатели. Увлекателният разказ, достатъчно динамичното действие и неголемият обем на книгата гарантират тяхната ангажираност. Четенето е отморяващо разнообразявано от илюстрациите на Даниел Комбаков – Кокомба преди всяка глава, а това също подпомага напредването през текста. В началото на книгата има и картата – много полезна за още по-лесно потапяне в приключението.

 

Книгата можете да поръчате от сайта на изд. “Ателие за българска детска литература Горната земя”.