Три приказки по Коледа

По Коледа, докато майките и бабите ви приготвят ястията за празничната трапеза, ние ще ви разкажем приказка… Даже не една, а цели три, събрани в малка празнична кутийка. Тези приказки са дошли при нас от цял свят, за да ни разкажат за тайната на коледните гирлянди, за една супа от камъчета и за старицата Бефана. Да започваме?

От далечна Украйна идва историята за коледните гирлянди… Чудили ли сте се как хората са решили да украсяват елхите си тъкмо с такива сребърни лентички? А на какво ви приличат те? Хмм, в навечерието на Коледа, стопанката на къщата се захваща да почисти всичко. Шестте малки паячета, живеещи на тавана, решили – напук на думите на майка си! – да слязат и да проверят какво е това суетене в къщата. Дан, дан, дан… Точно в полунощ през комина се подава един малко дебеличък старец. А паячетата, а тяхната пакост? Шшшш, тихо, защото е време за втората приказка, в която…

Един смел войник върви по пътя си, а торбата му – празна. Джобовете – също. Гладният и измръзнал войник чука на първата врата в първото срещнато село, но стопанката безсърдечно го гони. За да реши възникналия проблем, войникът Жан взема от земята две бели камъчета и събужда любопитството на алчната стопанка, която (повече от всичко на света) желае да разбере тайната на супата от камъчета! Как войникът нагостил селяните със своята супа ще узнаете по-късно, защото – чувате ли? – третата приказка тропа на вратата на Бефана!

Старата и самотна Бефана живее в малка къщичка в гората – без семейство и приятели. В един студен зимен ден, в който никой не би искал да е навън, на вратата на Бефана се потропва. Отвън стоят трима чудновати мъже, облечени от богато по-богато. Те молят старицата да ги упъти към яслата, в която лежи новороденият Младенец (това били тъкмо тримата влъхви!). Бефана ги прогонва, но после, дълбоко разкаяна за поведението си, старицата грабва един чувал, пълни го с бонбони и потегля да търси и тя новороденото дете. Дали успява да поднесе на Младенеца своите дарове?

Трите малки книжки, адаптирани от Албена Иванович-Лер, ще откриете в чудесната кутийка „Най-хубавият коледен подарък“ (изд. „Жанет-45“). Малкият им формат ги прави подходящи както за четене преди лягане, така и за носене в чантата при спешни приказалско-разказвачески случаи. Модерното оформление и илюстрациите, дело на Капка Кънева, ще очароват малчуганите и ще им донесат много радостни мигове, прекарани с мама и татко в четене на забавните приказки от цял свят.

Проверете за още коледно-новогодишни книги, занимавки и традиции в специалната ни категория “Коледа и Нова година”.

Автор: Вал Стоева