Трансатлантически полет на волята и упоритостта

„Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му.“ Приписват тези думи на летецът-писател Антоан дьо Сент Екзюпери. С чиста съвест можем да приложим тази мисъл към очарователния герой на красивата книга „Линдберг: Приключенията на мишлето летец” (изд. Ентусиаст). Текстът и илюстрациите в нея са дело на немския илюстратор Торбен Кулман, като проектът е дипломната му работа, с която завърша образованието си в специалност „Илюстрация на детски книги”.

История на малкото мишле, което се вдъхновява от събратята си прилепи и решава да извърши трансатлантически полет, е разказ за малките герои с големи мечти и неизчерпаема упоритост да вървят към избраната цел. Без съмнение водещи в книгата са великолепните илюстрации, които изобилстват с технически подробности и носят духа на началото на миналия век. Текстът не предлага изненади в сюжета, запомнящ се стил или пък характерни образи. Това не е и необходимо.

Това, което предлага книгата на Кулман, е вдъхновение за малките читатели (и не само!) да мечтаят. 8-годишният ми син прочете историята за мишлето два пъти един след друг (не се е случвало с никоя друга книга досега), а след това седна да чертае скици на бъдещия си самолет и дни наред правеше планове как и къде да го сглоби. Приключенията на мишлето с авиаторска страст едва ли ще въздействат така на всяко дете, но със сигурност ще им предложат забавление и поглед към ранните години на авиацията. Винаги личи когато темата на книгата истински вълнува автора й, а случаят с Торбен Кулман и самолетите е точно такъв. Трудно е да останете безразлични към неговото увлечение и да не започнете да се реете на крилете на въображението. „Линдберг: Приключенията на мишлето летец” е отлично средство за полет на мечтите. 

Прочетете и ревюто на Вал Стоева тук.

Автор: Лора Филипова