Тони Рос е най-продаваният илюстратор във Великобритания за 2016-та

Илюстраторът и автор на детски книги Тони Рос за втора поредна година оглави класацията на The Bookseller за най-продаван детски илюстратор. Класацията е направена въз основа на данните на Nielsen BookScan за 500-те най-продавани книги от продажбите на дребно във Великобритания.

Рос заема първото място с над 2,1 млн. продадени екземпляра на стойност повече от 12,2 млн. лири, което е с близо 3 млн. лири повече от приходите му от продажби през 2015 г. 12 от първите 20 най-продавани илюстровани детски книги са на Тони Рос (14 през 2015 г.), а най-продаваното илюстрирано от него заглавие е The Midnight Gang на Дейвид Уолямс, с когото ги свързва дългогодишно сътрудничество.

Аксел Шефлър заема второто място с продадени почти 1,73 млн. екземпляра на стойност 7,5 млн. лири. Най-продаваната му книга за 2016 г. е общия им проект с Джулия Доналдсън Stick Мan.

Третото място е за американския писател и илюстратор Джеф Кини, въпреки спада в обема на продажбите на негови книги. Куентин Блейк се е изкачил с 2 места от 2015 г. насам и е заел 4-тото място (близо 970 хил. продадени екземпляри на стойност 4,5 млн. лири). Петицата се допълва от Лиз Пишон („Великолепният свят на Том Гейтс”).

От добре познатите и у нас илюстратори в Топ 20 през 2016 г. влизат още Ерик Карл (15-ти), Оливър Джефърс (19-ти) и Джим Кей (20-ти). Кей оглавява класацията по стойност на приходите от 1 заглавие, благодарение на илюстрованото от него издание на „Хари Потър и стаята на тайните”. От своя страна Рос, Шефлър, Кини и Блейк имат по повече от 10 заглавия в Топ 500, което показва, че предните позиции в класацията са резултат от постоянно присъствие с множество книги.

Само две от вечните класики в илюстрованите детски книги все още присъстват в списъка. Това са Хелън Оксънбъри с We’re going on a Bear hunt на Майкъл Роузън и Ерик Карл със своята “Гладната гъсеница”. Интересен е и фактът, че настоящият британски Детски лауреат Крис Ридъл не успява да попадне в класацията за 2016 г.