Типографският проект на Дамян Дамянов „Под езика“ с изложба в НДК

Типографският проект на художника Дамян Дамянов „Под езика“ ще можете да видите под формата на изложба на Пролетния базар на книгата в НДК от 23 до 28 май на полуетаж „Изток“ в НДК. Изложбата ще бъде открита на 24 май от 14:00 часа на сцената на базара. Всички 60 идеограми от 2016 и 2017 г., както и определенията на взелите участие в проекта, ще бъдат публикувани и в типографската книга „Под езика“.

Графичният експеримент на Дамянов стартира във Facebook през 2016 г., включвайки трансформации на кирилски букви в идеограми. Чрез графична намеса в първата буква на всяка от думите се превръща в минималистична илюстрация или подсказва нейното значение.

За второто издание на проекта, след като изобразява нови 30 идеограми, Дамянов кани 60 представители на българската култура – известни писатели, журналисти, художници, преподаватели и др., да дадат кратко определение или интерпретация на шейсетте думи.

В началото на май Дамян Дамянов бе отличен и с Националната награда „Константин Константинов” за принос в книгоиздаването за деца в категория „Илюстратор“.