Татко, бъди герой! Чети с мен!

http://agrilifeextension.tamu.edu/„Бъди герой!“ – такъв призив отправят организаторите на кампанията* FRED (Fathers Reading Every Day – „Бащи четат всеки ден“) към бащи, дядовци и другите мъже – положителни ролеви модели в семейството. Да се чете на детето е важно, а ако го прави бащата, децата показват много по-добри резултати в израстването си като личности и в училище.

Програмата FRED е вдъхновена от реално съществуващ баща на име Фред Бърланд, който четял на трите си дъщери всеки ден и така не само допринесъл за тяхната успешна реализация като възрастни, но повишил и собствената си грамотност. По-късно тъкмо едната от дъщерите на Фред – д-р Лин Бърланд Уайт – създава програмата, целяща да насърчи мъжете да четат всеки ден на децата си в продължение на един месец и да отбелязват в специален читателски дневник прочетените заглавия и прекараното време заедно с малчуганите.

„Фред, баща на три дъщери, твърдо вярваше, че четенето е отворило вратата на възможностите за него и за децата му – и че четенето е способно да направи това за останалите.“

Системата е простичка: в продължение на две седмици мъжете, решили да се включат в предизвикателството FRED, трябва да четат на децата си всеки ден по 15 минути. Това време се увеличава до 30 минути през следващите две седмици. В края на едномесечния курс баща и дете празнуват на специално парти участието си в програмата, а попълнените въпросници дават на изследователите добра основа да следят доколко успешно функционира разработената система.

От 2002 г. насам, над 6000 татковци и техните деца от 77 тексаски окръга са приели предизвикателството да участват в програмата FRED. Техните резултати показват средно 9 часа време, прекарано заедно в четене и около 40 прочетени книжки за периода от 1 месец.

„Участието в програмата FRED ни помогна да станем по-близки. По-добре разбирам какво учи синът ми, колко добре чете и как осмисля прочетеното… Тя ми помогна и да разбера като родител колко малко време прекарвам с детето си.“

– родител, участник в програмата Fathers Reading Every Day

Source: The Dad Collective

И все пак – къде се крие магията в участието тъкмо на татковците в четенето?

Според редица световни изследвания децата, чиито бащи са ангажирани с тяхното развитие и ги обграждат с любов и внимание, се справят по-добре в училище, имат по-високо самочувствие, изграждат по-стабилни връзки с другите деца и се превръщат в по-успешни възрастни. Игрите и споделените моменти между бащи и деца провокират по-високи оценки и по-активно участие в различни клубове по интереси.

От друга страна четенето предопределя успехите на децата в живота доста преди те да прекрачат прага на училището. Децата, познали книгите от най-ранна детска възраст, обикновено се превръщат в запалени читатели и в по-успешни ученици. Приказките и четенето развиват въображението на детето, обогатяват речника му, запознават го с частите на историята (герои, сюжет, завръзка, кулминация, развръзка) и му помагат да си изгради представа за света около него.

Когато територията на четенето, възприемана като предназначена за майките, бъде „завзета“ от татковците, ползите за децата са огромни, особено ако решението на татковците не е спонтанно и ограничено до няколко пъти месечно, а се случва всеки ден. Бащите, четящи редовно на малчуганите си, допринасят за тяхното бъдеще, като:

  • повишават грамотността и уменията за четене на детето;
  • прекарват качествено време заедно;
  • разговарят с малките по множество теми, предават своя опит и ги подкрепят в опознаването на света;
  • засилват връзката баща – дете.

Вземайки предвид всички плюсове, които четящият баща предава на детето, се присъединяваме към призива на програмата FRED – „Татко, бъди герой!“. Защото никой баща не трябва да подценява способностите си да превърне своето дете в успешна личност!

Статията е част от подкрепата на www.Detskiknigi.com за националната кампания „Да бъдеш баща“ на Асоциация „Родители“. Не пропускайте да видите и рубриката „Как четат бащите“.

* Програмата Fathers Reading Every Day е разработена от Texas A&M AgriLife Extension Service, образователна агенция, свързана с Texas A&M System.