Приказка с рицар (по истински случай)

Всеки уважаващ себе си рицар от детските (и не само) книги разполага с блестящи доспехи, дама на сърцето и храброст, граничеща с безразсъдство. Всеки Рицар на книгата се отличава с разсъдливост и прозорливост, голямо сърце и блестящи постижения в сферата на книгоиздаването, книгопредставянето и книгоразпространението.

Наградите „Рицар на книгата“ са израз на уважение и признателност към всички, чиято всекидневна работа през изминалата година е била свързана с печатното слово.

Към онези, които със своя труд и идеи помагат на издателите да предложат и покажат най-доброто от родната и световната литература.

Званието се присъжда в категориите: (1) общественик, (2) журналист/медия, (3) библиотека/библиотекар, (4) учител/училище. От учредяването на наградата през 2004 г. нейни носители са станали 55 физически и юридически лица. Сред тях е и основателят на фондация „Детски книги“ Валентина Стоева (2014 г.).

Награждаване 2014 г. Снимка: АБК

От 2006 г. правата за присъждане на наградата държи Асоциация „Българска книга” – най-голямото обединение на книгоиздатели и книготърговци в страната, през чиито очи и ръце минава повече от 90% от книжната продукция в България. Традиционно наградите се връчват всяка година на 23. април, Световния ден на книгата и авторското право, но през 2022 г. те ще се отправят към носителите си на Деня на народните будители – 1. ноември.

Можете да номинирате своя кандидат за наградите „Рицар на книгата“ тук.

Победителите се определят чрез онлайн гласуване от членовете на АБК.