Търсенето на…Герда

Историите за океана винаги са пленявали въображението. Та кой от нас не си е представял какво има дълбоко под повърхността? Какво ли е усещането водата да обгръща тялото, а светът наоколо да е изпълнен с цветове и грация? Вярно е, че хората сме обитатели на сушата, но с „Герда, историята на едно китче“ (изд. Робертино) имаме възможността да дадем воля на фантазията си и странстваме из дълбините.

„Герда…“ е измислена и изписана от словашкия графичен дизайнер и илюстратор Адриан Махо. Махо е известен с това, че създава илюстрациите към юбилейното издание на Хари Потър в Словакия – огромна чест, която не се оказва на всеки. Затова не е чудно, че първото, направило ми впечатление в „Герда“, бяха именно рисунките. И мога да ви уверя – приказни са! Красиви, потапящи в един различен свят.

Самият текст на книгата е дело на Петер Кавецки (на български книгата говори с езика на Мария Михайлова). Няма да откриете името му на корицата и това едва ли е случайно. „Герда…“ е концептуална творба на А. Махо и вероятно заради това самата история не може да изпъкне на фона на пленителните илюстрации. Текстът е лек, но в него липсва потапяне в героите, техните преживявания, чувства и индивидуалности.

Книгата ни разказва за малката Герда, щастливо китче, растящо в любящо семейство. Неочакванo събитие я отделя от скъпите й същества, като я оставя сама насред тъмния океан. Така тя за пръв път разбира какво е самота и страх. Постепенно Герда привиква към тъгата, научава се да се справя сама, но никога не забравя семейството си и песните на майка си. Никога не я напуска и надеждата, че някой ден отново ще намери близките си.

„Където и да отидеш, когото и да срещнеш, каквото и да преживееш по света, винаги бъди вярна на себе си. Сърцето ще те води в правилната посока. Сърцето е компасът на живота. Ако се вслушваш в него, Герда, със сигурност ще откриеш това, което търсиш.“

По време на пътешествието си из големия океан тя се среща с октопод, полярна мечка, косатки, чайки и други морски създания. От всяко Герда научава по нещо, а с някои дори успява да създаде приятелство. Най-сетне съдбата я отвежда до стар нарвал, който я упътва към Райския залив на китовете…

Освен лека и ненатрапчива приказка за обичта, приятелството и надеждата, „Герда, историята на едно китче“ е напомняне, че всички искаме да живеем в спокойствие и принадлежност. Че животните, също като хората, могат да чувстват нежност и привързаност, тъга и болка. Че Земята не е само наш дом, а приютява много други същества, които имат право на радост и свобода.

Повече за книгата можете да научите от това кратко видео:

 

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg или Ние, децата!

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.