„Тайнственият благодетел“ – шанс да станеш образована и независима жена

Предимството да имаш книгоманиаци за приятели е, че в разговорите неизменно изскача някое заглавие, което не си чувал, а приятелят ти твърди, че е велика книга. Вече налапал стръвта, не ти остава нищо друго освен да потърсиш въпросната книга и да я прочетеш. Именно такъв е и моят случай с романа „Тайнственият благодетел” (изд. Пан) на американската писателка Джийн Уебстър, който е публикуван през далечната 1912 година.

Книгата разказва историята на Джеруша (Джуди) Абът, която до 17-ата си годишнина живее в приюта „Джон Грир”. Съществуването й там е безрадостно, а девойката е принудена да работи за подслона и храната си като чисти, обучава и се грижи за по-малките сирачета. Докато един ден управителката на приюта не й съобщава новината, че тайнствен благодетел е предложил да плати образованието й в колеж срещу единственото задължение да му пише по едно писмо месечно, в което да разказва за живота си в училището. Така започва едностранната кореспонденция на момичето с анонимния благодетел, когото тя нарича Татко-Дългокрачко след като успява за секунди да мерне силуета му на излизане от приюта.

С изключение на първата глава, романът е съставен от писмата на момичето. Не съм особен почитател на епистоларните романи, но книгата на Уебстър е отлично написана, четенето й отнема едва няколко часа и носи истинско удоволствие. Чрез писмата писателката е успяла да предаде жизнерадостния и упорит характер на Джуди и свежото й чувство за хумор. Читателят с лекота и наслада следи не само ежедневните случки и перипетии на героинята, но и развитието и израстването й за четирите години в колежа като решителна, смела и независима млада жена.

Признавам, че първоначално книга, описваща събития отпреди 100 години може да се стори непривлекателна за много млади читатели. Джийн Уебстър обаче е уловила това, което е изначално важно за всички умни и способни млади момичета без значение от епохата: стремежът към образование, лично развитие и финансова самостоятелност. И намирането на сродна душа, разбира се. SmileДали Джуди Абът ще успее да постигне всичко това и кой е загадъчният благодетел, препоръчвам да проверите сами.

Автор: Лора Филипова