Странният случай с Оригами Йода

Излизането на седми епизод от култовата сага „Междузвездни войни“ (Star Wars) вече е факт. Не знам кой от героите ви е любим, но аз лично питая топли чувства към малкото зелено човече с огромна мъдрост и мощ – Йода. И макар той да умира в „Епизод VI – Завръщането на джедаите“, неговата роля във всички серии си остава ключова и абсолютно осезаема. 

Не мога да не призная, че се зарадвах на „Странният случай с Оригами Йода“ (изд. „Дуо дизайн“). Какво, като е зелена хартийка и се разхожда на пръста на смотаняка Дуайт? В крайна сметка човек никога не знае – силата може да се пробуди неочаквано, нали? Точно това се опитва да разбере Томи, който решава да събере в досие всички доказателства, че Оригами Йода е ИСТИНСКИ. Изследователската му дейност си има причина: ако Йода наистина съществува под формата на оригами фигурка, значи съветите му могат да се приемат за достоверни и Томи ще се престраши да покани Сара на танц.

За да проучи добре всички странни случаи с Оригами Йода, Томи разпитва всички „потърпевши“ от съветите на Йода. В интерес на обективността, след всеки документиран случай Томи позволява на приятеля си Харви да коментира. А Харви е върл противник на щуротията, че зелена хартийка може да дава ценни съвети. Драсканиците, които на моменти приличат на рисунки, са на Келън (другия приятел на Томи), а главният виновник за съществуването на Оригами Йода е Дуайт – пълен смотаняк, който винаги прави изцепки и може би щеше да е приет по-добре, ако слушаше собствената си кукла. Ама не!

Книгата „Странният случай с Оригами Йода“ (изд. „Дуо дизайн“) на Том Енгълбъргър е забавна и с чувство за хумор. Докато изследвате досието на Оригами Йода, със сигурност ще се люшкате в колебанията си: „Май наистина съществува?“ и „Да, бе! Пълен абсурд!“. Независимо чия позиция ще заемете накрая – на Томи или на Харви, – едно е сигурно: ще се забавлявате истински!

Графичното оформление е страхотно и следва запазената марка на издателство „Дуо дизайн“ – да обръща внимание на всеки детайл. Текстът е увлекателен и се чете бързо, превръщайки книгата в подходящо четиво и за неуверените читатели. А в края дори има ръководство как да си направиш собствен Оригами Йода. Ето какво се получи при мен:

Автор: Вал Стоева