Старозагорско училище празнува 70-годишнина със 7 срещи с писатели

В периода 2017-2022 г. през класните стаи на Пето ОУ „Митьо Станев“ са минали десетима автори. Своите истории са разказали Момчил Коритаров, Диана Петрова, Нуша РояноваМария Донева, емоции и тайни са споделили Цвета Белчева, Мая Дългъчева, Катя Антонова

През пролетта на 23-та обаче се случва чудо.

В рамките на два месеца цели седем писателя посещават старозагорското училище в чест на неговия 70-и рожден ден. Инициативата, предложена от бившия председател на Обществения съвет Атанас Дянков, получава подкрепата на ръководството и библиотека „Родина.“ С обединените усилия на Дянков, началните учители и библиотекаря Рая Костова, Пето ОУ получава своя малък книжен празник. А най-щастливи от него са децата, които срещат новите си вдъхновители и любими литературни гласове.

С Иванка Могилска учениците разсъждават за чудесата и тяхното присъствие в съвременния свят, за реалното и фантазното, одушевеното и неодушевеното. Компания им прави книгата „Шарени сапунени балони“, номинирана за награда „Бисерче вълшебно“ в категория „Откриватели“ (5-7 г.).

С Марин Трошанов идват въпросите относно опазването на природата и овластяването на технологиите. Отговорите са скрити в „Чудният нов свят“ – първата постапокалиптична фантастика за деца на нашия пазар (номинирана в категория „Мечтатели“, 11-13 г.).

С Доника Ризова читателите се надвесват от скалите на Майорка в търсене на едно чудновато създание. Носителката на „Златно сърце“ им показва златно яйце и ги повежда по следите на „Дракончето Ринти и Орденът на кралете“ (номинирана в категория „Изследователи“, 8-10 г.).

С Цвета Брестничка и нейните „Небивалици с буквите от А до Я“ децата се впускат във вълнуващи езикови игри. Освен с „Небивалици“-те, учениците се срещат с „Приказка за малката лопатка“, „Меченцето Оги разглежда света“ и „Истории с крачета“, номинирана в категория „Откриватели“ (5-7 г.).

С Александра Георгиева децата обсъждат как се изгражда герой, как се плете интересен сюжет, каква е ролята на редактора, коректора, илюстратора. Наред с историите, които съчиняват с помощта на авторката, нейните бъдещи колеги си тръгват с всички 12 книги от поредицата за Агата.

С Таня Петкова слушателите научават какво е разписанието на метеоритите, къде се раздават имената и що за легенди се предават из небесата, но и празнуват неочакваното приятелство и споделените приключения. Зала „Ботьо Ботев“ е запленена от „Истории от космоса. Приключенията на Господин Никой и Дракона Щрау“ (с номинация в категория „Изследователи“, 8-10 г.)

С Никола Райков децата се докосват до чара на писането на фентъзи литература. Чрез своите книги игри авторът доказва, че литературата и математиката могат да вървят ръка за ръка и да доставят наслада както на малки, така и на големи.

Стара Загора има дългогодишни традиции в събирането на четящите и пишещите хора. Тя е домакин на един от най-старите читателски маратони в страната, на любопитни фестивали за книги и творчество, а отскоро – и на Философски закуски. Но инициатива като „7 писателя за 70-годишнината“ е все още без еквивалент в града. Надяваме се примерът на V ОУ „Митьо Станев“ да мотивира повече училища да инвестират в подобни срещи и да подарят на своите възпитаници безценни изживявания с книгите.

Снимки и видео: ОС към V ОУ