Срещи с вълшебни създания

„Срещи с вълшебни създания“ крие в себе си много повече, отколкото се вижда на пръв поглед. Това е дипломният проект на младата художничка Цвета Петрова, който получава френско университетско отличие и прави впечатление на издателство „Софтпрес“. Те издават една българска вълшебна приказка, пълна с премеждия и красиви илюстрации.

Сюжетът е представен чрез разказите на Никола и Марко, които поемат на пътешествие, за да търсят вълшебните създания по нашите земи. По пътя си от Пирин до Родопите те намират множество необичайни същества и, като във всяка приказка, успяват да пораснат.

На главните герои е присъща безразсъдната смелост на младостта и те започват приключението си пълни с ентусиазъм, но неподготвени за истинските опасности. Срещат самодиви, русалки, блатници и караконджули, хали и змейове. Всяка среща поставя пред тях различно изпитание, а то провокира нови мисли и тревоги. Марко и Никола започват да се питат какво е истинска любов, усещат древния зов на кръвта и разбират силата на истинското приятелство.

Самодиви

Вълшебните създания, представени от Цвета Петрова, не са необичайни. Те се срещат и в други произведения, които запознават читателите с българския фолклор. Особеното тук е, че са приближени до света на хората. Разказаните истории свързват ежедневието и вълшебството. Марко и Никола срещат самодивите и русалките, които са олицетворение на изпепеляващата и силна любов. Онази любов, която предизвиква буря от чувства и често пъти носи самота и неразбиране след себе си.

Русалка

Приключението ги води и до блатника, който трупа богатство просто за да има повече от другите, а не защото му е реално потребно. Срещат се и с кикимората, която често живее сред нас, но ние дори не я забелязваме. Всеки е срещал хора, които вечно са недоволни и винаги има за какво да помърморят, нали?

Блатник

В горите бродят и по-мрачни същества. Мората е тази, която може да донесе болест и предизвиква страх, съмнение и боязън. Тя се стреми да бъде близо до хората, сякаш се храни с техните най-лоши предчувствия. Способна е да ги изпъди далеч от близките и домовете им.

Мора

Споменаването на халата също всява ужас. Тя води след себе си бури и бедствия и предизвиква най-смелите юнаци да се изправят срещу нея. За щастие змейовете са другари на хората и те често пъти им помагат в борбата срещу злите сили. Понякога дори припламва любов между тях и се ражда човек със змейска кръв в жилите.

Хала

В историята, която разказва младата илюстраторка, митичните създания са близка част от живота на хората, те присъстват в делниците, в любовта им, тяхното настояще и бъдеще. Всеки човек има в себе си частичка вълшебство, а всяко приказно създание не би оцеляло без хората около него.

Илюстрациите в „Срещи с вълшебни създания“ са съвсем равносилни на текста и допълват подобаващо историята. Графиките разкриват детайлните образи на героите, а акварелните пейзажи показват красотата на природата около тях.

Следващият любопитен детайл е, че към повечето илюстрации има кратки бележки. В тях авторката описва типичното за всяко създание поведение.

Съчетанието между текст, илюстрации и обяснителните бележки предоставя на читателя илюстрован дневник, които представя по по-различен начин българския фолклор. Разказва за него през очите на младостта, смелостта и любопитството и показва, че във всеки от нас има по малко магия.

„Срещи с вълшебни създания“ (изд. „Софтпрес“)  е подходяща за деца след четвърти клас. В нея се разказва за живота такъв, какъвто е. Има любов, целувки, алчност. Показани са типични за тогавашния български бит особености и начин на живот. Разказаната история дава множество идеи за продължение на темата и след като младият читател е приключил с нея.

Интересен би бил разговор, в който да потърсите с децата си чертите на различни митологични създания във вашето всекидневие.

  • Има ли около вас жени, които напомнят на русалки или на самодиви?
  • Познавате ли хора, силни и властни като халите и ламите?
  • Дали в живота на всеки не се крие по една  златна ябълка?
  • А как би изглеждала Долната земя днес?

Българският фолклор е интересен и богат. Традициите ни са магични и умеят да сближават хората. Всяка книга, която успява да разкаже за това, заслужава да бъде намерена и прочетена.

 

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.