Средновековна история в кухнята

Покрай скандалите около учебните програми по история и въпросите къде изчезна Средновековието, завихрили се в медии и социални мрежи в последните дни, ние решихме да обърнем внимание на един друг факт. Дали наличието на даден исторически период в учебниците е достатъчно условие децата да познават миналото или по-скоро е необходимо да се обсъдят методите на преподаване? Възможно ли е да запомниш всички (иначе доста интересни) подробности за даден период, ако зубриш дати и имена на владетели или заспиваш на чина, защото не можеш да запомниш нищо от скучните и сухи обяснения в учебника?

Според мен правилния отговор на тези въпроси са открили Зорница Христова и Иво Чолаков в своята книга „Ваканция в Средните векове или до Средец и назад“ (изд. „Точица“). Двамата автори подканват децата да се върнат назад във времето, за да открият всичко за бита, вярванията, литературата и изкуството на софиянци отпреди 800 години. Вярвайте ми, няма дете, което да не се заинтригува дори от „Шестоднев“ на Йоан Екзарх (да не говорим за „История славянобългарска“ :))

Когато предложите направата на средновековна паста за зъби, крепостни стени или традиционно облекло, има много по-голям шанс децата да научат важните исторически факти покрай любопитните подробности. Ето как авторите са предложили да събудите любопитството на децата към църквите в София, някои от които могат да се видят и днес – с помощта на готварството:

Не пропускайте и други интересни рецепти от нашата „Вкусна седмица“ 2016, с които да преподавате забавна математика и какво ли още не 🙂

Автор: Вал Стоева