„Спящата и вретеното“ – винаги има избор

Днес илюстраторът Крис Ридъл ще гостува на Панаира на детската книга в Болоня. Докато чакаме началото на неговия мастърклас, нека си припомним общия им проект с Нийл Геймън.

Изисква се много смелост да представиш своя интерпретация на класическа приказка като „Спящата красавица”, но Нийл Геймън e достатъчно добър разказвач, за да се осмели да опита. Е, получило му се е без всякакво съмнение!

Красива млада принцеса спи от 80 години в най-високата кула на обрасъл с тръни и рози замък, а заедно с нея са заспали и всички поданици в кралството. Както е известно, тя може да бъде събудена само с целувка.

Странна чума, която потапя хората в омагьосан сън, започва да пълзи из съседното кралство, където на младата кралица предстои да се омъжи на следващия ден. Когато в двореца й се появяват 3 джуджета с новината за бързо напредващата сънна напаст, тя зарязва сватбата и тръгва с тях да събуди спящата в кулата. Четейки, започвате да разпознавате фабулата на Спящата красавица, а към края на историята се промъква намек и за Снежанка. Същевременно усещате, че нещо не е както трябва. Мислите, че краят ви е известен и както и да го извърти, авторът няма как да ви изненада? Лъжете се!

Успехът на Геймън се дължи в еднаква степен на необичайните герои и интересните обрати. В неговата история героите не са каквито изглеждат и не действат по традиционния за приказките начини. Външният им вид заблуждава, добрите и лошите менят местата си и се оказват съвсем не тези, които очакваме. „Спящата и вретеното” (изд. „Артлайн Студиос“) е мрачна и злокобна история, която от самото начало създава усещане за надвиснала опасност, но това няма да е изненада за феновете на Геймън („Коралайн”, „Книга за гробището”). И макар да става дума за приказна история, това със сигурност не е единствено детска книга. Тя е точно като класическите вълшебни приказки, които интригуват и очароват всякакви читатели и крият послания за всяка възраст.

Думите на Нийл Геймън обаче са едва половината от удоволствието, което ви причаква между кориците на „Спящата и вретеното“. Другата половина (еднакво важна!) са зашеметяващите илюстрации на Крис Ридъл, които правят преживяването наистина неповторимо. Именно за работата си по тази книга той е отличен със Златен медал за илюстрация „Кейт Грийнауей” 2016. Книгата е истинска красавица и пръстите ви сами разгръщат страниците, погледът ви се плъзга по изкусните и тръпкопобиващи черно-бели илюстрации със златисти елементи.

Както във всяка от историите на Геймън, зад увлекателния и провокативен сюжет винаги се крие по-дълбоко послание. В случая това е напомняне към младите читатели, че макар и приказката да е разказана отдавна и да е повтаряна много пъти, винаги можете да изберете собствен път и да допишете сами финала на вашата приказка. Като младата кралица, която ни уверява, че „Избор има. Винаги има избор.“ Само не допускайте сънят да ви повали и някой друг да открадне живота ви, докато спите.

Други книги на Нийл Геймън, които да не пропускате:

  

Автор: Лора Филипова