Спешно се търси смалидон!

Спешно се търси смалидон!

Авторите на детски книги открай време се опитват да „излъжат“ порастването или поне да го забавят, макар само на хартия и в мислите ни. Веднага се сещам за два примера, които да дам (вие може да се сетите и за много повече) – Питър Пан от страната на непорастващите деца и Пипи, която заедно с Томи и Аника накрая поглъща смалидон, казвайки специалните думички:

Хайде, хапчета чудесни,

никога да не поресна.

„Поресна“ е важната част в заклинанието, защото, както знаем, Пипи е брилянтна в оправданията на един или друг свой правописен, правоговорен и всякакъв друг пропуск.

За Пипилота Виктуалия Транспаранта, да не продължавам, са и днешните ми размишления, защото ми е много любима, дори днес, когато смалидонът се е превърнал в обикновен грах, а аз не ям такъв, сигурно поради загубата на вълшебните му свойства. Тя е героинята, разкриваща една от най-приятните причини да се ходи на училище – учениците имат ваканции, а който не ходи на училище, си няма такива.

Мили деца, лятната ваканция е към своя край.

„Мъкааа!“

Мили родители, още няколко дни търпение.

„Урааа!“

Предните изречения имаха за цел да ви усмихнат, но фактите са такива, каквито са. Нека да ги приемем и да се наслаждаваме на всичко интересно случващо се през новата учебна година. Може през оставащото време да се навакса с книгите от задължителните списъци. Не ги пренебрегвайте! Заслужават си да бъдат прочетени. Как иначе ще научите за момичето с рижи плитки и лунички, за нейната необикновена сила (с една ръка вдига истински кон), за закрилата й над по-слабите (засрамва няколко побойници), за странните й хобита (тя не е филателист или нумизмат, а нещотърсач), за щедростта й (черпи всички деца от града с бонбони), за мечтаните пиршества, които устройва…

Хората от скандинавските народи сигурно не предполагат колко е известна героинята на шведската писателка в България. В подкрепа на думите си знам за действителна случка с норвежец по националност, който разказва на мой близък българин актуална история за цензурирано издание на книгата за Пипи (няма да ви занимавам с причините за цензурата). Норвежецът остава впечатлен, че българите знаят коя е Астрид Линдгрен и че са чели този роман за деца. Така е, дечица, вие имате възможност да се запознаете не само с прекрасните произведения на наши автори, но и с такива на техни европейски, и не само, колеги. Възползвайте се подобаващо! Като четете. После заедно с учителите си ще умувате над важните неща в текстовете.

Автор: Искра Йорданова