„Слидерин“ спечелиха по време на Нощта на книгите за Хари Потър в Монтана

Десетки магьосници и мъгъли се събраха в Детския отдел на Регионална библиотека „Гео Милев” в Монтана, за да отпразнуват Нощта на книгите за Хари Потър на 2 февруари 2017 г. Магическият свят, описан в книгите за Хари Потър на Джоан К. Роулинг „оживя” в Детския отдел на библиотеката, благодарение на украсата, включваща летящи метли, вълшебна лампа, отвари, магически пръчки, като онези, които се продават на „Диагон-али”, книги със заклинания и проклятия, известната Разпределителна шапка, летежна пудра, паяци, многоликова отвара, драконова кръв, риборасли, паяжини, летящи свещи и много други.

На специална разпределителна церемония участниците в приказната нощ бяха разпределени в четирите дома на училището за магия и вълшебство „Хогуортс” – „Грифиндор”, „Хафълпаф”, „Рейвънклоу” и „Слидерин”.  Заедно с професорите Албус Дъмбълдор, Минерва Макгонъгъл, Сивиръс Снейп и Диментор, пресъздадени съответно от Сибил Бойчев, Мирелла Младенова, Богдан Горанов и Петя Младенова, те проведоха много тематични игри и състезания, и се потопиха във вълшебния свят на момчето-магьосник, прочитайки откъси от любимата поредица.

Победители в игрите от празничната нощ са магьосниците от дома „Слидерин”, които успяха да съберат 1234 точки. Те получиха Купа за първото място и много лакомства. Деян Миленов Иванов получи награда за най-добър костюм. Грамота за най-знаещ магьосник бе връчена на Цветелина Захариева Ценкова. Подарък книги за най-добри рисунки на фантастични създания получиха Мартин Яворов Радулов и Иванка Тодорова Луканова. Всички участници получиха изненади от домакините и Сертификати за своето участие.