Слабостта на най-силното момиче на света

Британската писателка Сали Гарднър знае как да повдига духа на децата. Книгите й винаги разказват вълнуващи истории за мечтите на обикновените малчугани. Но вместо да се превъзнася по невероятните способности на своите герои, авторката винаги показва обратната страна на медала – онази, която кара читателя да благодари, че е обикновен и нормален.

„Най-силното момиче на света“ (изд. „ФЮТ“) представя историята на 8-годишната Джоузи Дженкинс. Един ден тя разбира, че владее страхотен номер – може да повдига от стол до автомобил без дори да се измори. Сърбежът в пръстите й отначало я изненадва, но след спасяването на човешки животи и появата на репортерите, нечовешката сила започва да доставя на Джоузи неимоверно удоволствие. Единствената й болка е пренебрежителното отношение на големия брат Луис към нейния страхотен номер.

„Защо Луис не разбираше, че това е най-великият номер на всички времена и непрекъснато я подиграваше?

– Какво толкова, няма нищо необикновено в това да вдигаш коли – казваше често той. – И не се сили толкова, че мускулите ти ще станат като на щангист.“

След победата на младата госпожица над най-силния британец, славата й се разнася дори извън границите на страната. Директно от Ню Йорк пристига съмнителен бизнесмен, готов да печели пари от Джоузи Дженкинс и нейната сила. Бащата на момичето, заслепен от обещанията за бляскав живот, подписва договор и семейството заминава за Щатите, където всичко би трябвало да тече по мед и масло. 

„- Как стана така, че такъв страхотен номер можа да се съсипе по този начин? – тъжно попита Джоузи брат си.“

Казват, че човек трябва да внимава какво си пожелава. В случая с малката Джоузи максимата важи с пълна сила. Защото притежаването на специално качество никога не върви само с плюсове – често минусите са много повече. И в тази книга Сали Гарднър показва таланта си да утешава децата, че не притежават свръхсили и да им показва, че чудесата всъщност са навсякъде около нас – просто изглеждат малко по-тривиално, отколкото си ги представяме.

„Най-силното момиче на света“ е част от поредицата „Наоколо се случват чудеса“. Действието е динамично, но е описано простичко и достъпно дори за неуверените читатели. Текстът е разнообразен с множество илюстрации, които допълват повествованието и помагат на децата да се справят доста по-бързо с четенето от очакваното. Посланията в книгата са насочени към значимостта на семейството като ключов фактор за щастието и към уникалността на всеки от нас.

Автор: Вал Стоева