„Скришни места“ и опасността на най-съкровените ни желания

Катрин Арден е позната у нас с трилогията си Winternight, в която стъпва на руските митове, легенди и приказки, за да разкаже една приказна история. „Скришни места“ (изд. Orange books) обаче е нещо съвсем различно.

В нея мястото на действие е обикновено американско градче Ист Евънсбърг в наши дни. Оливия Адлер е в шести клас, а дарбите й са „математиката и хвърлянето на разни неща“. След скорошна семейна загуба, Оли живее само с баща си. Тя се е затворила в себе си, крие се в книгите и няма много приятели в училище.

Случайна среща със силно разстроена жена край реката, оставя момичето със странна черна книга в ръце и зловещото предупреждение от жената:

„Стой на скришни места или ще видиш какво ще ти се случи! Само гледай!“

Книгата се оказва от края на по-миналия век, а заглавието и е… „Скришни места“. По същество тя е мемоарът на Бет Уебстър и историята на фермата „Сумрачната долина“. Също и предупреждение към дъщеря й да се пази от усмихнатия мъж, който изпълнява желанията ти, но на определена цена.

Тази стара история по необичаен начин се преплита с училищната екскурзия на Оли до близката екоферма „Мъгливата долина“. Оли забелязва странни съвпадения между книгата и „Мъгливата долина“, а когато на връщане автобусът им се чупи, взема смелото решение да потърси спасение в гората. Към нея се присъединяват  дребничката Коко Зинтнър и хокейната звезда на училището Брайън. Трите деца се оказват въвлечени в страховито приключение и само общите им усилия и новооткритата смелост могат да ги спасят.

„Скришни места“ е увлекателна книга подходяща за опитни читатели над 11 години, които предпочитат страшните истории. Действието е динамично, но акцентът не е чисто физическото спасение на героите, а преодоляването на житейски трудности като загубата на родител, смяна на училището. Особено приятно ми беше да следя зараждането на приятелство и изграждането на доверие между Оли, Коко и Брайън. В началото тримата са просто случайно сформирана група от различни характери, в която никой не харесва останалите и си нямат особено доверие. Сериозните изпитания ги сближават, всеки опознава другите (силните и слабите му страни, страховете му) и започват да разчитат един на друг.

Най-голямата борба обаче води Оливия, която в противопоставянето на усмихнатия мъж и неговите обещания постепенно осъзнава, че не можем да върнем любимите си хора от смъртта. Най-доброто, на което сме способни е да запазим спомените си и уроците, които сме научили от тях. Както и да ценим останалите в живота ни близки и да създаваме нови приятелства.

Купете книгата от Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и ревюираме книги за Вас.