Щури забавления на финала на „Лято в библиотеката“ в Силистра

Инициативата „Лято в библиотеката“ на Регионална библиотека „Партений Павлович“ в Силистра продължи 50 дни и бе закрита на 13 септември с весел карнавал „В Дядовата ръкавичка”, посветен на 140-годишнината от рождението на Елин Пелин. За втора поредна година този ден бе изпълнен с игри, песни и забава – скачане с чували, носене на сурово яйце в лъжица, бягане на три крака и много други забавления.

„Летните ателиета по интереси в Регионална библиотека се провеждат вече четири поредни години. През този летен период в Детски отдел са се записали близо 400 деца – двойно повече от миналото лято. „

разказват Дияна Георгиева и Светла Ангелова – библиотекари в Детски отдел и допълват

„За нас е удоволствие и предизвикателство да работим с децата през всички сезони от годината. Отчитаме, че библиотеката все повече се превръща в един жив дом, в който се случва нещо интересно за хора от различни възрасти и с различни интереси.“

Децата показаха най-доброто от различните ателиета – „Дядовата ръкавичка”, „Сръчко”, „Играй и учи”, „Приключенска екология”  и „Филмов маратон”. Александра Димитрова бе наградена с луксозна енциклопедия „Бележити личности”  за пълния буркан „ВсичкоЗнам” с нови знания, прочетени книги и добри дела направени от нея през цялото лято.

В продължение на повече от час над 120 деца се забавляваха с драматизацията на известната приказка „Дядова ръкавичка”, подготвена от малките читатели, които изготвиха декорите, и режисирана от работещите в Детски отдел. Специален поздрав за присъстващите беше изпълнението на Детския фолклорен състав към читалище „Дръстър 2012” с ръководител Николинка Филипова.

„Специално за библиотека „Партений Павлович” – Силистра искам да изкажа своята благодарност. Никъде другаде не съм могла да слушам приказка от плоча, да ползвам безплатен интернет, да играя на настолни игри и да откривам почти всяка книга, която ми е била нужна. Поздравления! Бих желала и другите библиотеки да станат като вас!“  

Това са думи на 12-годишната Анна Божилова от София – едно от над хилядата деца, посетили през това лято Регионалната библиотека и участвали в летните ателиета по интереси.

За финал децата бомбардираха с водни бомби прага на библиотеката, за да се покаже нарисуваната с невидимо мастило купчина книги с логото на библиотеката с надпис „Знание и живот”. И като на всеки рожден ден, дори и 140-ти, духнаха свещичките на огромна торта-ръкавичка, която беше подарена на читателите на библиотеката от бутиковата сладкарница „Roses“.