Шепа случки за доброто

Вероятно всеки родител иска да научи детето си на няколко важни неща: да бъде добро и търпеливо, да уважава останалите, да е решително в действията си и да цени приятелите си. Тези уроци могат да бъдат предадени чрез разговори, чрез личния пример на родителя, а и чрез детските книги.

Такава е историята на Анна и Енио Коласанте – двама родители, събрали в книжка истории за смелостта, благодарността, приятелството и други важни за живота неща. Разказани от таткото италианец на децата му, записани от майката българка и изрисувани от техни приятели художници, петте приказки в „Шепа случки за доброто“ (Дарплей) карат децата да помислят кои са важните житейски уроци, които всеки от нас трябва да усвои.

Гладният Никола, който се научил да сее жито и търпеливо да чака появата на хляба, показва дълбоката връзка между различните култури – не само в българските народни приказки героите сеят семена и жънат жито. Универсалността помага на децата, живеещи в различни държави и говорещи различни езици, да разберат, че за общовалидните човешки ценности не съществуват държавни граници.

Разказът на господин Арогант и малкото чадърче ще трогне по-чувствителните деца, но и ще им подскаже, че сродните души си пасват идеално, а лошотията обикновено бива наказвана. Подобна е и приказката за малката водна капка, която е родена за добрини – именно доброто осмисля живота и е онова, което остава от човека.

Забавната история за горделивата чаша, която е убедена, че е достатъчно да бъде чаша, за да е полезна, показва често срещано човешко действие. Резултатът от убеждението, че няма нужда да се развиваш, доказваш, да правиш усилия всеки ден, защото си постигнал някакво ниво, е показан ясно на децата от Енио Коласанте. Остава само да си пожелаем повече възрастни да прочетат именно четвъртата история. Същото важи и срещата между господин Бездел и господин Дейно – ясни образи на песимизма и оптимизма, на мързела и трудолюбието. Тяхната история показва, че доброто отношение дава различна перспектива към света и само от нас зависи дали ще го виждаме в светли или тъмни краски.

„Шепа случки за доброто“ е симпатична книга за изконните ценности, които родителите искат децата им да усвоят. Определени думички в текста, акцентиращи върху важни качества и страни на героите и техните реакции, са подсилени допълнително от авторите чрез поставянето им в курсив. Като критичен читател, на места открих моменти, които бих променила мъничко. Те обаче не предизвикаха никаква реакция или въпроси от страна на децата, с които четохме книгата – искреният им интерес към чутото и провокираните разговори са онова, което има значение.

Допадна ми идеята на Анна и Енио Коласанте да предложат книгата си в двуезични варианти: български/английски и български/италиански. Освен възможност за учене на нов език или културен обмен в интернационалните семейства, книгата е чудесен подарък и заради твърдите си корици. По илюстрациите са работили Мелина-Елина Бондокова (позната ни от илюстрациите към „Приключенията на мотовете“ и „Моите красиви рога“), Николай Узунов и Анна Коласанте, а преводът на английски език е дело на Милена Милева-Фено и Бари Фено.

Автор: Вал Стоева