„Северно сияние“ съчетава прекрасна природа с невидима заплаха

Феновете знаят, че разнообразието от качествени графични романи на български никак не е голямо. Затова е истинско удоволствие, когато на пазара се появи едновременно добре написана и отлично нарисувана история. „Северно сияние. Пътуване в долината на йотуните“ (изд. „Егмонт“) на Малин Фалк (автор и илюстратор) е точно такава.

Соня живее в малко градче в Норвегия. Тя предпочита разходките сред природата с любимия си кон пред досадните и скучни домашни занимания и интереси на благовъзпитаните момичета.

Именно досадно задължение е първото й причастие, а единственото хубаво нещо е появата на чичо й. Той е художник, пътешественик и приключенец и дълги месеци живее в усамотение сред северните гори. Неговият подарък за празника на Соня е случайно намерена викингска брошка.

Брошката обаче си има собственик, който през нощта се промъква в къщата, за да си я върне. Странното момче на име Еспен предлага на Соня да го придружи из неговата необикновена магическа страна, в която троловете, говорещите животни и войнствените викинги съвсем не са необичайни.

Скоро Соня се среща с бандата на Еспен – пакостливи тролчета, говорещи вълци и мечок – и споделя техния волен живот сред прекрасната природа. В идиличната долина на йотуните обаче броди и свирепият трол Тримюр, а в езерото се появява корабът на викингския ярл Ялмар в преследване на езерно чудовище.

Присъствието на Соня не е желано от троловете и излага на риск новите й приятели.

Какво ще реши Еспен – да я защити или да я върне обратно? А какво иска самата Соня? Нямаме търпение да научим във втората част на поредицата.

„Северно сияние. Пътуване в долината на йотуните“ е умело и увлекателно разказана история за приятелството с добре пресъздадено усещане за надвиснала опасност. Рисунките са въздействащи и с характерна атмосфера – съчетание от красотата на природата и неуловимата заплаха във въздуха, за която допринася и черният фон на страниците извън панелите. Разположението на репликите в панелите е отлично и нямах проблем да следвам текста, което често е проблем в недобре направени комикси и графични романи.

Книгата е най-подходяща за читатели между 10 и 14 години, особено такива, които не са много запалени читатели или се отчайват от дебелите романи. 14-годишен фен на мангата ми сподели впечатленията си с думите:

„Много е красива! Наподобява манга, но с по-малко екшън. Има ли втора част?“

NB! Възрастните, които се притесняват от сцени на насилие в детските книги, нека имат предвид, че тук има една такава сцена. Затова пък текстът не съдържа неподходящи изрази или груб език.

След края на историята Малин Фалк е включила и няколко скици, с които читателите могат да се упражняват в рисуване на фентъзи персонажи.

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.