Scholastic публикува резултатите от свое изследване на четенето в семейството

Издателство Scholastic публикуваха резултатите от провежданото от тях на всеки 2 години изследване на отношението към четенето на деца и родители, както и читателските навици в семействата. То е проведено през есента на 2016 година сред национално представителна за САЩ извадка от 2718 родители и деца.

Събраните данни показват, че средностатистическото американско семейство с деца на възраст 0-17 год. притежава 104 детски книги. Съществуват обаче значителни разлики в броя на книгите, ако се вземат предвид честотата на четене и семейния доход. Децата редовни читатели имат 141 книги, а нередовните читатели – 65 книги. Домакинствата с годишен доход под 35 хил. долара притежават средно 69 детски книги, докато тези с доход над 100 хил. долара имат 127.

По отношение на нагласите на децата към четенето, мнозинството от тях (86%) на възраст 6-17 год. са съгласни, че за бъдещето им е много важно да са добри читатели. 58% от децата казват, че обичат или харесват четенето за удоволствие.

От своя страна родителите подценяват трудностите, които децата им срещат при избора на четива. Само 29% от тях признават: „детето ми има проблем да намери книги, които му харесват.“ 41% от децата смятат избора на четиво за предизвикателство. Децата от всички възрасти се обръщат за съвет към учителите или училищните библиотекари (51%), както и към приятели, братя/сестри и братовчеди (50%). Добър източник на идеи за децата от 6 до 11 години са и училищните литературни клубове и панаирите на книги. При 12-17-годишните това са социалните медии.

Три четвърти от родителите на деца от 0 до 5 години, или 77%, казват, че са започнали да четат на глас на децата си преди да навършат годинка. 40% от родителите пък започнали да го правят преди 3-месечна възраст на малчуганите. В изследването през 2014 г. тези родители са били 30%.

62% от родителите четат на глас от 5 до 7 дни седмично, което показва увеличение от предишното изследване през 2014 г. (55%). Все още обаче се регистрира значителен спад в честотата на четене след като децата навършат 5 и 8 години. И деца (6-11г.) и родители признават, че удоволствието от съвместното четене на глас се дължи на това, че прекарват време заедно и се забавляват.

По въпроса за любимите детски книги, родители и деца показват относително единомислие. Възрастните смятат, че поредиците за Хари Потър, „Дневникът на един дръндьо“ и „Хрониките на Нарния“, книгите на Д-р Сюс и „Вълшебната къщичка на дървото“ (Magic Tree House) са сред произведенията, които всяко дете трябва да прочете. Според изследването, сходни са и предпочитанията на децата от различните възрасти.