Сара Кросан е носителката на медал „Карнеги“ за 2016

На официална церемония в British Library в Лондон днес бяха обявени носителите на медала за детска литература „Андрю Карнеги” и златния медал за илюстрации на детска книга „Кейт Грийнауей”. Носител на златен медал „Карнеги” за детска литература за 2016 година стана Сара Кросан за роман си в свободен стих One, който разказва историята на сиамските близнаци Грейс и Типи. За пръв път наградата се присъжда на роман в стихотворна форма.

В речта си при награждаването, писателката каза:

“Винаги съм искала да спечеля медал „Карнеги“, защото той се присъжда от библиотекарите, а те са пазителите на портите към литературата по множество начини.” съобщава The Guardian.

Кросан отправи и пламенна клетва да подкрепя Британската библиотечна система, като заяви, че затварянето на библиотеки я „вбесява“.

Златния медал за илюстрация „Кейт Грийнауей” за 2016 година отиде при Крис Ридъл за работата му към „Спящата и вретеното“ – преразказа на Нийл Геймън на класиката за Спящата красавица. С това Ридъл стана първият трикратен носител на медала. През 2001-а той е отличен за илюстрациите си към Pirate Diary, а през 2004-а за адаптацията си на „Приключенията на Гъливер“ на Джонатан Суифт. Крис Ридъл е и действащият Детски лауреат на Обединеното кралство.

В речта си при приемането на наградата той изрази възхищението си от библиотекарите, които

„са изумителни хора… те обичат да превръщат децата в читатели, като ги учат на едно от най-важните житейски умения, които могат да придобият, а именно четенето за удоволствие.“

Освен така желаните златни медали победителите получават и по 500 паунда под формата на книги, които да дарят на местната библиотека.

Миналогодишните носители на медалите „Карнеги“ и „Кейт Грийнауей“ бяха съответно Таня Ландман за „Buffalo Soldier“ и Уилям Грил за „Пътешествието на Шакълтън“.

Наградата за детска литература „Андрю Карнеги” се връчва от 1936 г., а тази за илюстрации на детска книга „Кейт Грийнауей” – от 1955 г., което ги прави едни от най-дългогодишните във Великобритания. Победителите сред номинираните заглавия се избират от детските библиотекари, което прави отличията особено желани от детските автори и илюстратори. Златните отличия се връчват всяка година от CILIP (Chartered Institute of Library and Information Professionals). Сред лауреатите са К. С. Луис (1956 г.), Филип Пулман (1995 г.), Патрик Нес (2012 г.) и Нийл Геймън (2012 г.) при авторите, а при илюстраторите – Куентин Блейк (1980 г.), Хелън Купър (1996 и 1998 г.) и Лорън Чайлд (2000 г.).